Pluimveebedrijven niet geruimd door gebrek bedwelmingsgas CO2

Foto: ANP

Vijf pluimveebedrijven in Lunteren waarbij in de buurt vogelgriep is vastgesteld, worden toch niet preventief geruimd. De bedrijven konden niet snel worden geruimd omdat er een tekort is aan CO2-gas, dat wordt gebruikt om het pluimvee te kunnen doden.

De rechter gaf minister Piet Adema (Landbouw) tot zaterdag 22.00 uur om de bedrijven te ruimen in een door de pluimveehouders aangespannen zaak. Zij vonden dat het nut om de bedrijven preventief te ruimen steeds kleiner werd omdat hier nog steeds geen vogelgriep was vastgesteld. Omdat de minister niet al deze bedrijven voor de aangegeven deadline kan ruimen, heeft hij besloten het pluimvee in de betreffende bedrijven toch niet af te laten maken.

“De situatie die nu is ontstaan is nieuw en nog niet eerder voorgekomen”, schrijft Adema. Hij had liever de tijd gehad om deskundigen te laten onderzoeken hoe groot de risico’s zijn van zijn besluit. Maar dat gaat volgens de minister niet lukken voor zaterdagavond. Omdat er al veel tijd is verstreken sinds de besmette bedrijven het afgelopen weekend zijn geruimd, is het risico volgens de bewindsman “waarschijnlijk beperkt.”

De bedrijven worden volgens Adema door de Gezondheidsdienst voor Dieren dagelijks gebeld om na te gaan of er verschijnselen van vogelgriep zijn. De pluimveehouderijen zullen alsnog worden geruimd als dat het geval blijkt. “Ik hoop van harte dat de komende dagen blijkt dat de vijf bedrijven niet besmet zijn”, schrijft de minister, die spreekt van een “heftige tijd” voor de betrokken ondernemers.