Hoekstra ontbiedt opnieuw Iraanse ambassadeur wegens executies

Foto: ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ontbiedt de Iraanse ambassadeur vanwege “de vreselijke executies van demonstranten” in het land. Dat laat hij weten op Twitter. “Ik roep alle EU-lidstaten op om hetzelfde te doen.”

In zijn tweet verwijst Hoekstra naar de dood van twee betogers, eerder op de dag. Twee mannen van 20 en 22 jaar werden opgehangen omdat ze volgens de autoriteiten betrokken zouden zijn bij een moord op een militair.

De Nederlandse regering ontbood vorige maand ook al de Iraanse ambassadeur nadat betogers ter dood waren gebracht. Hoekstra wijst erop dat er in Europees verband nieuwe sancties tegen het Iraanse regime in de maak zijn. “De acties van vandaag vragen om een nog sterkere reactie vanuit de EU”, aldus de minister.

Vrijdag riep een aantal Tweede Kamerfracties uit zowel de coalitie als de oppositie de Nederlandse regering op om in Europa voorop de lopen bij het treffen van maatregelen tegen het Iraanse regime. Hoekstra is het met die fractieleiders eens, stelde hij in een schriftelijke reactie. Wat hem betreft zal Nederland samen met andere landen “de druk op Iran inderdaad hoog houden”.

Naar aanleiding van de executies kwamen zaterdag enkele tientallen betogers naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ze riepen onder meer “Stop executions in Iran”.