Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot minder dan 700

Foto: ANP

Ziekenhuizen behandelen momenteel 664 mensen die het coronavirus onder de leden hebben. In de afgelopen dag zijn vijftig bedden vrijgekomen. Voor het eerst sinds 23 december, bijna drie weken geleden, is de bezetting gedaald tot onder de 700.

Vorige week dinsdag lagen meer dan 800 mensen met corona op een verpleegafdeling of intensive care. Sindsdien daalde het totale aantal opgenomen coronapatiënten met 155, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De cijfers maken geen onderscheid tussen mensen die zijn opgenomen als direct gevolg van hun coronabesmetting, en mensen die andere gezondheidsklachten hadden en toevallig ook besmet bleken.

Volgens het LCPS lijkt het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen te stabiliseren. In de afgelopen week lagen er gemiddeld 723 mensen per dag in de klinieken, tegen 718 een week eerder. Het coördinatiecentrum verwacht dat het aantal patiënten op de verpleegafdelingen in de komende weken verder zal dalen. In het gunstigste geval zou de bezetting onder de 500 kunnen uitkomen. Het aantal coronapatiënten op de ic’s blijft waarschijnlijk stabiel rond de veertig.

Dat de totale bezetting daalt, komt doordat de totale instroom daalt. Over de afgelopen zeven werkdagen hebben ziekenhuizen gemiddeld 131 mensen met corona opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds 27 december. De cijfers worden niet bijgewerkt op zaterdagen, zondagen en feestdagen, zoals de tweede kerstdag, die op een maandag viel.