Koninklijke familie beschildert toch geen sculptuur op Curaçao

Foto: ANP

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag toch geen zogeheten Chichi beschilderd. Eerder werd bekend dat de leden van het koninklijk huis deze typisch Curaçaose sculpturen zouden beschilderen tijdens hun bezoek aan het Caribische eiland. Daar kwam kritiek op, omdat die beelden een “karikatuur van een zwarte vrouw” zouden zijn.

Uiteindelijk hebben Amalia en haar ouders naar een grote Chichi gekeken en vragen gesteld aan de kunstenares die het beeld had gemaakt. Volgens de kunstenares was tijdgebrek de reden dat de koninklijke familie niet zelf zou schilderen.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldde eerder dat een Chichi een “een typisch Curaçaose sculptuur die de verantwoordelijke oudere zus in het gezin symboliseert” is. Maar critici vonden de schilderactiviteit ongepast. Een galeriehoudster begon een protest en kreeg op sociale media bijval. Het beschilderen van Chichi’s zou de “de zoektocht naar gelijkwaardigheid en het zelfrespect van de zwarte bevolking” dwarsbomen.