Rechtbank doet uitspraak in zaak Eindhovense terreurverdachten

Foto: ANP

De rechtbank doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak tegen negen mannen die in september 2021 op verdenking van terrorisme zijn opgepakt in Eindhoven. Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee van hen celstraffen van vier en drie jaar geëist. Voor de rest is vrijspraak gevraagd.

De negen mannen trainden samen in een garagebox toen de sportscholen dicht waren in verband met de coronamaatregelen. Volgens het OM was de box een trainingscentrum waar de groep zich in de geest van de gewelddadige jihad fysiek en mentaal klaarstoomde voor het plegen van een aanslag.

Gedurende de behandeling van de zaak, in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, werd duidelijk dat de terreurverdenking steeds meer op losse schroeven kwam te staan. Voor zeven verdachten is in december vrijspraak gevraagd, omdat het OM twijfelt of ze een terroristisch misdrijf wilden plegen of dat zij meelopers zijn geweest.

Een van de verdachten, Marwan M. (27), had 47 gruwelijke IS-video’s op zijn telefoon. Hij had volgens de officier van justitie een fascinatie voor geweld en trainde “ter voorbereiding op de jihadistische strijd”. Ook volgde hij met medeverdachte Mohammad G. (27) een schiettraining in Bulgarije. Tegen M. eiste de officier vier jaar cel, tegen G. is drie jaar geëist.

De groepsleden, in leeftijd variërend van 19 tot 32 jaar, bekeken volgens het OM regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo’s over het maken van wapens en bommen en spraken over voorgenomen aanslagen. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Ook waren er geen concrete plannen of data voor een aanslag.

De Eindhovenaren zelf ontkennen in alle toonaarden. Volgens hen maakten ze inderdaad foute opmerkingen, maar gebeurde dat in een “jolige en grappende sfeer” en kunnen de uitspraken daarom niet serieus genomen worden. Zij zijn sinds mei vorig jaar op vrije voeten.