Deken vond doorzoeking woning Weski overrompelend

Foto: ANP

De doorzoeking van de woning van de aangehouden advocaat Inez Weski was een bizarre situatie. Dat bevestigt de Rotterdamse deken van de Orde van Advocaten Peter Hanenberg nadat hij er in Nieuwsuur naar gevraagd werd. Volgens hem was het ook voor Weski “overrompelend”, al wilde hij er niet al te veel over kwijt, omdat ze zelf niet kan reageren.

De deken was vorige maand aanwezig bij het doorzoeken van het kantoor van Weski in Rotterdam en haar woning. Hanenberg zag erop toe dat niemand zijn boekje te buiten ging. Volgens hem werd eerst “keurig aangebeld” door de officier van justitie en twee agenten. Ook een rechter-commissaris was erbij. Daarna is aan Weski meegedeeld dat haar woning doorzocht gaat worden.

Hanenberg zei verder in Nieuwsuur dat het hem zwaar viel om Weski voorlopig te schorsen als advocaat. Volgens hem heeft ze met “bovenmenselijke inzet” het vak uitgeoefend. “En dan zijn er verdenkingen die nopen tot zo’n schorsing.” Hij benadrukte dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen. “Daarom vond ik de schorsing ook lastig”, aldus de deken, die eerder al benadrukte dat het ging om een ordemaatregel en geen strafmaatregel. De maatregel was volgens hem nodig omdat Weski niet in staat is haar praktijk uit te voeren.

Hanenberg heeft Weski sinds haar arrestatie nog niet kunnen bezoeken. Hij is vooral benieuwd hoe het maar haar gaat.

Weski stond Ridouan Taghi bij, hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Na haar arrestatie legde ze de verdediging neer. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze informatie van Taghi vanuit de extra beveiligde gevangenis met zijn contacten in de buitenwereld heeft gedeeld.