Gratis zonnebrandcrème bij stranden en recreatiegebieden

07 jun 2023, 14:05 Landelijk
gratis zonnebrandcreme bij stranden en recreatiegebieden
Diverse gemeenten hebben ook dit jaar palen met gratis zonnebrandcrème geplaatst bij stranden en recreatieplekken om hun inwoners te beschermen tegen verbranding door de zon. Dit weekend kunnen de temperaturen met name in het zuidoosten van het land oplopen tot zo'n 29 graden. Ook de zonkracht kan de komende dagen en in het weekend hoog uitvallen.
De gemeente Velsen kondigde al aan drie nieuwe palen te zetten bij pierenbadjes in Park Velserbeek en bij de strandopgangen Kennemerstrand (IJmuiden) en Reyndersweg (Velsen-Noord). Op Zeeuwse stranden zoals het Banjaardstrand en bij Dishoek, Domburg, Zoutelande en Oostkapelle komen of zijn ook al palen geplaatst, meldde Omroep Zeeland. Op het Westlandse strand komen ook weer smeerpalen. De gemeente Katwijk is met een proef met de palen begonnen. Die staat tot eind augustus op drukke plekken, zoals bij de strandopgang tegenover Hotel Noordzee en bij het Valkenburgse Meer.
De palen zijn gemaakt door het Nederlands-Belgische bedrijf Sundo, dat zo'n twee jaar bestaat. De palen werken op zonne-energie en meten onder meer de hoogte van de uv-index, dus hoe sterk de zonkracht is, en het risico op verbranden. In de palen zit zonnebrandcrème met factor 30. Nederland telt intussen zo'n honderd palen. Sundo werkt met enkele tientallen gemeenten samen, maar ook met zorgverzekeraars, scholen en ziekenhuizen. "De vraag wordt steeds groter en vanuit allerlei hoeken merk je dat zonnebrandcrème begint te leven", vertelt medeoprichter Ybe Heemskerk.
Volgens het KNMI neemt uv-straling toe naarmate de zon hoger staat en varieert dit per seizoen en moment op de dag. De komende dagen en voor het weekend wordt een zonkracht van 6 à 7 verwacht (op een schaal van 0 tot 10). Dan kun je gemakkelijk snel verbranden; bij zonkracht 7 al na 10 minuten zonder bescherming in de zon. Met bewolking is de verwachting 3, dan is de kans op verbranden minder groot.
In de zogeheten kankeratlas maakte het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in januari de 24 meest voorkomende soorten kanker in Nederland bekend. De atlas liet bijvoorbeeld zien dat in veel gebieden langs de kust meer huidkanker voorkomt dan gemiddeld. Dat komt waarschijnlijk doordat mensen aan de kust langer worden blootgesteld aan de zon en omdat daar een hogere zonkracht is, aldus het IKNL. Huidkanker was volgens de organisatie het afgelopen jaar de meest voorkomende vorm van kanker.