Raad van State tikt staatssecretaris op de vingers om asielzaak

05 jul 2023, 12:49 Landelijk
raad van state tikt staatssecretaris op de vingers om asielzaak
ANP
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is door de Raad van State (RvS) op de vingers getikt. Hij wilde een Gambiaanse asielzoeker na meer dan een half jaar terugsturen naar Italië, waar hij eerder al asiel had aangevraagd. De man was langer dan een half jaar in Nederland omdat hij wachtte op een uitspraak in een andere zaak. Na zes maanden mag terugsturen naar het eerste land van aankomst niet meer, schrijft de Dublin-verordening voor.
De asielzoeker heeft in Nederland aangifte gedaan van mensenhandel. Daardoor kwam hij mogelijk in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De aanvraag hiervoor heeft staatssecretaris Van der Burg evenwel afgewezen. De Gambiaan is daartegen in beroep gegaan en mocht in Nederland blijven tot hier een uitspraak over was gedaan.
De Europese regels staan alleen toe dat een asielzoeker na meer dan zes maanden wordt teruggestuurd naar het land van herkomst, als deze handeling zelf onderwerp is van een juridische procedure. Dat ging nu niet op, zegt de raad. De Gambiaan wachtte namelijk op een uitspraak in een andere zaak. "De staatssecretaris zal zijn beleid op dit punt moeten aanpassen", schrijft de bestuursrechter.
Het is niet de eerste keer dat Van der Burg wordt teruggefloten in een vonnis van de RvS. In mei kreeg de staatssecretaris tot zijn irritatie te horen dat hij circa zevenhonderd asielzoekers niet terug mocht sturen naar Italië, hoewel dat zou moeten volgens de Dublinregels. Terugsturen was namelijk in strijd met de mensenrechten omdat Italië deze mensen niet op zou vangen.