PFAS-reinigingsfabriek Schiphol wekt onrust

25 aug 2023, 13:31 Landelijk
pfas reinigingsfabriek schiphol wekt onrust
ANP

Schiphol wil op eigen terrein een fabriek neerzetten om met PFAS vervuilde grond te reinigen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft besloten dat de luchthaven daarvoor geen milieueffectrapport hoeft op te stellen, en dat is reden voor bezorgdheid bij de Noord-Hollandse SP. GroenLinks in de gemeente Haarlemmermeer is zeer verontrust over de niet of nauwelijks afbreekbare stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Schiphol wil de tijdelijke reinigingsinstallatie bouwen op een terrein bij de Zwanenburgbaan waar met PFAS vervuilde grond werd opgeslagen. Omwonenden in onder meer Badhoevedorp zijn bezorgd over mogelijke verspreiding van de chemische stoffen, berichtte de website Schipholwatch in mei. Ook het verwachte vrachtverkeer, de geluidsoverlast en de mogelijke watervervuiling wekken onrust.

Op het terrein van Schiphol en omgeving is veel PFAS aangetroffen. De luchthaven kiest voor een reinigingsmethode die volgens GroenLinks-fractievoorzitter Peter Boerman in Haarlemmermeer omstreden is en slechts in enkele pilotprojecten zou zijn toegepast.

Heidi Bouhlel-Lascaris van de Noord-Hollandse SP is bezorgd dat de 'gewassen' grond nog steeds te veel PFAS bevat, aangezien "al bekend is dat deze werkwijze niet geschikt is voor kleigrond". Ook volgens haar is met het "uitspoelen" van PFAS-grond waarbij zwaar verontreinigd slib overblijft nog erg weinig ervaring opgedaan. Zij heeft het provinciebestuur gevraagd welke maatregelen er worden genomen om de gezondheid van de omwonenden te waarborgen.

Schiphol benadrukt dat de reinigingsinstallatie "een gesloten systeem" is. "Er kan geen PFAS vrijkomen. Er is dus ook geen sprake van gezondheidseffecten. Het gebruikte water in de installatie wordt gezuiverd met filters", zegt een woordvoerster. Van de grond die door de wasinstallatie gaat, blijft volgens de zegsvrouw 80 procent over als schone grond. Het overgebleven vuile slib kan "conform wet- en regelgeving veilig afgevoerd worden".

De luchthaven laat ook onderzoeken of het mogelijk is om bakstenen te bakken van het slib. "Door de hitte worden de resterende PFAS-verbindingen verbroken. Dit zullen we uiteraard alleen gaan gebruiken als na deze proeffase blijkt dat het veilig te gebruiken is."

Gedeputeerde Staten zeggen de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. De omgevingsdienst liet namens de gemeente Haarlemmermeer weten dat de kwestie van de milieueffectrapportage in een later stadium tijdens de vergunningsprocedure aan de orde kan worden gesteld.