Politie begint met weghalen demonstranten van A12

09 sep 2023, 14:53 Landelijk
politie begint met weghalen demonstranten van a12
ANP
De eerste mensen die de snelweg A12 in Den Haag hebben geblokkeerd, worden weggevoerd door de politie. Ze hadden de oproep gekregen om de snelweg te verlaten en naar de steundemonstratie bij station Den Haag Centraal te gaan. Toen ze dat niet deden, begonnen de aanhoudingen.
Op de snelweg zitten en staan duizenden mensen. Ze worden een voor een in bussen gezet. Die rijden vervolgens naar het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad. Vanaf daar kunnen de activisten over het algemeen zonder aanklacht of proces-verbaal direct weer vertrekken. Dit was bij de vorige blokkade in mei ook het geval. Toen keerden sommige demonstranten weer terug naar de A12.
Een woordvoerder van het OM erkent dat de kans bestaat dat demonstranten terugkeren naar de A12. "Maar dat verandert de kijk op de zaak niet", zegt hij. Hij verwijst daarbij naar mei, toen het OM ook liet weten dat er vaak geen reden meer is om de demonstranten nog een straf op te leggen als ze al zijn aangehouden door de politie. "Dat komt omdat het strafbare feit gering is", aldus de woordvoerder.
De blokkade op de A12 is verder nog steeds gaande. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er tot nu toe zijn aangehouden. Extinction Rebellion meldt zelf dat er al meer dan 1400 activisten zijn aangehouden. Er staan nog enkele honderden demonstranten op de snelweg. De politie kan niet zeggen of sommige activisten, net als in mei, terugkeren nadat ze al waren aangehouden.
Eerder zaterdag had de politie waterkanonnen ingezet om de demonstranten van de A12 te verdrijven, maar net als bij eerdere blokkades had dat geen effect.
Onder de zaterdag weggevoerde demonstranten was een kind van een jaar of 10. De politie kan niet zeggen of dit kind mogelijk ook is aangehouden.