Acht bezwaren tegen kandidatenlijsten Kamerverkiezingen

Foto: ANP

Acht mensen en partijen zijn in beroep gegaan tegen het vaststellen van de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen door de Kiesraad vorige week. Vijf van de acht zaken worden donderdag behandeld en de andere drie maandag.

Een van de klagers vindt dat VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz geen kandidaat mag zijn “vanwege strafrechtelijke bezwaren”. Wat die bezwaren zijn, is niet bekend. Een ander maakt bezwaar tegen de kandidatuur van Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA. De klager zegt bij de PvdA melding te hebben gemaakt over het gedrag van een echtpaar. Timmermans had volgens de klager aangifte moeten doen en zou dat niet hebben gedaan. Daarom zou hij geen kandidaat-Kamerlid moeten zijn, is het verhaal.

Een andere zaak gaat over de Partij voor de Dieren. Daar vindt iemand dat de partij gebruik heeft gemaakt van kunstmatige intelligentie bij het indienen van de kandidatenlijsten. Daardoor zouden er fouten kunnen ontstaan, waardoor de lijsten mogelijk niet kloppen. Geert Sterenborg, leider van een naamloze lijst, mag in geen enkele kieskring meedoen, maar is het daar niet mee eens en stapt daarom ook naar de Raad van State.

De politieke partij LEF – Voor de Nieuwe Generatie mag niet meedoen in de kieskring Bonaire. Daaronder vallen de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De partij had er niet genoeg ondersteuningsverklaringen ingeleverd, maar kon dit nog herstellen. Dat moest voor afgelopen donderdag 17.00 uur gebeuren. Toen de partij dat wilde doen, zouden de mensen te horen hebben gekregen dat ze te laat waren, omdat het in Nederland inmiddels 17.00 uur was. Volgens de partij geldt de lokale tijd op Bonaire, en dan zouden ze nog op tijd zijn geweest.

Het is nog niet bekend waar de drie zaken van maandag over gaan. De Raad van State moet uiterlijk maandag uitspraak doen in de acht zaken. Dan zijn de kandidatenlijsten definitief.

De Kamerverkiezingen zijn op 22 november. De Kiesraad heeft 1126 kandidaten van 26 partijen goedgekeurd.