Vrouwen gaan na een scheiding minder vaak opnieuw samenwonen

Foto: ANP

Als koppels van elkaar scheiden, gaan mannen daarna vaker dan vrouwen weer met een nieuwe partner samenwonen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kijkend naar alle leeftijdsgroepen, zag het CBS dat 40 procent van de mannen vijf jaar na hun scheiding weer samenwoonde met een nieuwe partner. Bij de vrouwen was dat slechts 35 procent.

Tot de leeftijd van 35 jaar is er bijna geen verschil tussen wat mannen en vrouwen doen in de periode na de scheiding. Maar naarmate mannen en vrouwen ouder worden, worden de verschillen groter.

In de groep tussen de 35 en 40 jaar woonde iets meer dan 47 procent van de mannen vijf jaar na de scheiding opnieuw samen. Bij de vrouwen was dat 38 procent. In de leeftijdscategorie tussen de 60 en 65 jaar was dat verschil al opgelopen tot 21 procent bij de mannen en slechts 7 procent bij de vrouwen.

Als een koppel dat van elkaar scheidt kinderen heeft, gaan zowel vrouwen als mannen minder snel opnieuw samenwonen. Het valt wel op dat de impact van kinderen beduidend groter is bij vrouwen dan bij mannen.

Naarmate kinderen ouder worden, neemt dat effect weer af. Wanneer het jongste kind ten tijde van de scheiding minimaal twaalf jaar was, had het zelfs geen invloed meer op de keuze van de vader. Die vaders gingen net zo vaak weer met een andere partner samenwonen als mannen zonder kinderen.

Het CBS volgde voor het onderzoek een groep mannen en vrouwen die in 2014 van elkaar waren gescheiden en in de periode daarvoor minimaal twee jaar gehuwd of ongehuwd met een partner hadden samengewoond.