VVD verhoogt minimumloon met 5 procent, CDA verhoogt niet

Foto: ANP

De VVD verhoogt het minimumloon met 5 procent, blijkt uit de becijfering van het Centraal Planbureau (CPB), dat de plannen van sommige partijen heeft doorgerekend. Het CDA neemt geen maatregelen om het wettelijk minimumloon te verhogen.

Veel partijen verhogen het minimumloon om de bestaanszekerheid, een veelgenoemd campagnethema, te verbeteren. Bij de VVD komt het minimumuurloon in 2028 uit op 16,72 euro per uur. Linkse partijen komen veelal rond de 18 euro uit.

Het CDA heeft geen verhoging van het minimumloon aangeleverd om door te rekenen, blijkt uit de maatregelenlijst van het CPB. Dit terwijl de christendemocraten in het verkiezingsprogramma “een adequate verhoging van het wettelijk minimumloon” voorstaan als maatregel om “de bestaanszekerheid van werkende armen te garanderen”.

Een speciale commissie die onderzoek deed naar het sociaal minimum, raadde recent een forse verhoging van het minimumloon en uitkeringen aan om te zorgen dat mensen kunnen rondkomen en meedoen in de maatschappij.