Van Zwol en Schoof gaan komende weken samen kabinet formeren

28 mei , 18:14 Landelijk
van zwol en schoof gaan komende weken samen kabinet formeren
De komende weken gaan formateur Richard van Zwol en beoogd premier Dick Schoof samen een kabinetsploeg bij elkaar zoeken. De Tweede Kamer had Van Zwol al opdracht gegeven een kabinet te vormen, maar de rol van de premierskandidaat was daarin nog onduidelijk. Schoof zal deelnemen aan de gesprekken die Van Zwol met kandidaat-bewindspersonen voert.
De komende dagen wordt verder onderhandeld hoe de posten van het kabinet worden verdeeld. Dat zal gebeuren naar verhouding van het zetelaantal in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. De post van minister-president staat los van die verdeling. Normaal gesproken levert de grootste partij de premier en de tweede partij de minister van Financiën, maar door deze afspraak is het mogelijk dat de financiënminister van PVV-huize komt.
Nadat Van Zwol en Schoof een kabinet hebben gevormd, worden alle ministers en staatssecretarissen onderworpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. De premier is hiervan uitgezonderd. Na de hoorzittingen volgt de bordesscène. Daarna komt de ministersploeg voor het eerst bij elkaar in het zogeheten constituerend beraad. Daarin worden de laatste afspraken gemaakt over de exacte taakverdeling van de ministers en staatssecretarissen.
De formatie moet uiterlijk 26 juni klaar zijn, aldus Van Zwol.