Manifest Terre des Hommes: in 2029 geen kinderarbeid meer

12 jun , 1:05 Landelijk
manifest terre des hommes in 2029 geen kinderarbeid meer
Terre des Hommes wil dat in 2029 alle toeleveringsketens van producten en grondstoffen vrij zijn van kinderarbeid. De kinderrechtenorganisatie presenteert woensdag, op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, een manifest waarin dit doel uiteengezet wordt.
Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn er wereldwijd nog zo'n 160 miljoen kinderen die werk verrichten, van wie de helft dat onder zware en ongezonde omstandigheden doet. "Van dagelijkse huishoudelijke producten tot make-up en accu's, er is een grote kans dat er in de toeleveringsketen kinderhanden aan te pas zijn gekomen."
Het manifest bevat onder andere een aantal maatregelen die volgens Terre des Hommes zullen helpen om het doel te halen. Zo moet de regering volgens de organisatie bijvoorbeeld kinderarbeid tot "speerpunt" maken en benoemen tijdens handelsmissies. Ook moeten bedrijven in kaart worden gebracht waar mogelijk kinderarbeid in de keten plaatsvindt.
Terre des Hommes overhandigt het manifest woensdag aan leden van de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ook wordt het gedeeld met politici en bedrijven in Europa, Oost-Afrika en Azië.
"Wij roepen de Nederlandse politiek, het bedrijfsleven én het publiek op om dit manifest te ondertekenen", zegt Julie Verhaar, directeur van Terre des Hommes. "Want elk kind verdient een toekomst om zich te ontwikkelen en zijn dromen waar te maken - om echt kind te kunnen zijn."