Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

21 jun , 14:44 Landelijk
nederland levert oekraine samen met ander land patriot systeem
Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.
Luchtverdediging is volgens Ollongren "cruciaal" voor Oekraïne die op deze manier al veel Russische aanvallen heeft kunnen afslaan. Ze vindt het "heel goed nieuws" dat Roemenië deze week bekendmaakte een Patriot te leveren en volgens de minister doen ook de Amerikanen meer.
Vorige week is op een Patriot-bijeenkomst in Brussel opnieuw een inventarisatie gemaakt om Oekraïne meer te helpen bij de luchtverdediging. "Alle puzzelstukjes" lagen toen al op tafel, zegt de minister. Met welk land nu een nieuw systeem wordt geregeld, wil Ollongren niet zeggen. Het betrokken land moet dat volgens haar zelf doen.
Nederland leverde al eerder belangrijke componenten voor Patriots, zoals een radar en lanceerinrichtingen. Oekraïne heeft aangegeven dat ze nog zeven Patriot-systemen nodig heeft. Inmiddels hebben ook de Duitsers meer toegezegd. Daarmee komt het nog niet tot zeven, maar Ollongren vindt elke uitbreiding welkom "omdat de Russen de luchtaanvallen doorzetten en zelfs intensiveren".
Wanneer precies het Patriot-systeem naar Oekraïne gaat, zegt ze niet om "de Russen niet veel wijzer te maken".