Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

15 jul , 14:18 Landelijk
tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning ijmuiden
De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.
Het slachtoffer, Oekraïense van geboorte, werd op 21 augustus 2022 als vermist opgegeven. K. kwam twee dagen later als verdachte in beeld. Bij doorzoeking van zijn woning vond de politie het in stukken gesneden lichaam van Sasina. Haar romp lag in een teil, haar ledematen, handen, voeten en hoofd waren verpakt in vuilniszakken. K. had de tien vingertoppen afgehakt en door het doucheputje gespoeld, in een poging identificatie van het slachtoffer te voorkomen.
K. heeft altijd beweerd dat de dood van de vrouw een ongeluk is geweest. Zij zou zich vrijwillig hebben laten vastbinden op een fitnessbank, op de zolder van K.'s woning. Tijdens de daaropvolgende seks is zij in ademnood gekomen en gestikt, aldus de verklaring van K. De rechtbank gelooft dat verhaal niet, waarbij zij zich onder meer baseerde op politieonderzoek naar de werkwijze van Sasina als sekswerker. "Het is onaannemelijk dat zij zich zomaar naar een vliering zou laten dirigeren in het huis van een onbekende en zich zou laten vastbinden."
Volgens de rechter heeft K. de vrouw gedwongen tot anale seks door haar vast te binden. Hij heeft haar met zijn handen gewurgd, aldus de rechtbank, die bij die conclusie verwees naar het onderzoek van de patholoog. K. heeft geweld gebruikt tegen de vrouw, stelt de rechtbank vast, getuige de vele bloeduitstortingen op haar lichaam en gezicht.
K. heeft volgens de rechtbank "op grove wijze misbruik gemaakt van de kwetsbare positie als sekswerker" van het slachtoffer en daarmee "inbreuk gemaakt op het veiligheidsgevoel van sekswerkers".
Het Openbaar Ministerie had op 6 juni vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank legde een lagere celstraf op omdat een langdurige celstraf een effectieve tbs-behandeling bemoeilijkt. K. heeft geweigerd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Volgens de rechtbank is het onverantwoord op hem onbehandeld terug te laten keren in de samenleving.