Advies: telefoon kroongetuige mag gebruikt worden in strafzaak

12 jan 2021, 13:28 Landelijk
advies telefoon kroongetuige mag gebruikt worden in strafzaak
ANP
De telefoon die de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo stiekem in de cel bleek te hebben, mag onderdeel worden van het strafrechtelijk onderzoek. Dat adviseert de procureur-generaal aan de Hoge Raad. De huidige advocaten van kroongetuige Nabil B. hadden bezwaar gemaakt tegen het gebruik van de telefoon, volgens hen kan er vertrouwelijke informatie met hun cliënt op staan. De Hoge Raad is van plan 9 februari een definitieve klap op de kwestie te geven, na die uitspraak is geen beroep meer mogelijk.
De mobiele telefoon heeft inmiddels een flinke route afgelegd. Nabil B., in 2018 gepresenteerd als kroongetuige in de zaak rond hoofdverdachte Ridouan Taghi, bleek een tijd een telefoon tot zijn beschikking te hebben gehad in detentie. Deze heeft hij aan zijn in 2019 doodgeschoten advocaat Derk Wiersum gegeven. Via de deken van de Amsterdamse Orde van advocaten is de mobiel na de dood van Wiersum naar de nieuwe advocaat van B. gegaan. Nadat deze anoniem gebleven raadsman door B. was ontslagen vroeg de kroongetuige hem de telefoon in de cel te bezorgen. De advocaat weigerde dit en gaf de telefoon weer terug aan de deken. Daar werd de mobiel door justitie in beslag genomen.
Volgens zowel de deken als de huidige advocaat maakten de telefoon en de informatie die daarop staat deel uit van de vertrouwelijke relatie tussen de kroongetuige en zijn advocaat. Het zou daarom onder het verschoningsrecht vallen. De rechtbank Amsterdam oordeelde echter eerder al dat de mobiel onderdeel mag worden van het strafproces, met uitzondering van de berichtenwisseling tussen de kroongetuige en zijn vorige advocaat. De huidige advocaten en de deken gingen tegen deze beslissing in cassatie.
De procureur-generaal schrijft dinsdag in zijn conclusie onder meer dat de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat (de informatie op) de telefoon niet onder het verschoningsrecht valt "omdat niet aannemelijk is dat de informatie bestemd was om aan de advocaat van de kroongetuige te worden toevertrouwd in de normale uitoefening van zijn beroep". Deze conclusie is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen.
Het strafproces Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. In december 2019 werd hoofdverdachte Ridouan Taghi opgepakt in Dubai. Het strafproces is momenteel nog in de voorbereidende fase, deze week zijn nieuwe zittingen gepland. De bedoeling is dat de megazaak vanaf volgende maand inhoudelijk wordt behandeld.
Overigens moest Nabil B. recentelijk toegeven dat hij later nog een mobiele telefoon had in de cel. Deze is inmiddels ook ingenomen.