Alle klaslokalen moeten verplicht een CO2-meter hebben

30 sep 2022, 7:16 Landelijk
alle klaslokalen moeten verplicht een co2 meter hebben
ANP

Het wordt verplicht in alle klaslokalen een werkende CO2-meter te hebben. Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) heeft dat vrijdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van OCW had in februari al aangegeven in totaal 17 miljoen euro extra uit te trekken zodat iedere schoolklas in het basis- en voortgezet onderwijs een CO2-melder kon aanschaffen. Dat is de afgelopen tijd al op veel plekken gebeurd, maar nog niet overal. "Uit een recente peiling onder scholen blijkt dat circa 60 procent een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal heeft hangen, maar 40 procent heeft dat om diverse redenen nog niet", meldt het ministerie van Wiersma.

"Nu de coronabesmettingen weer langzaam toenemen, is het belangrijk om ook op het aantal scholen waar ventilatie nog onvoldoende op orde is, te zorgen dat alles uit de kast wordt getrokken om de ventilatie ook daar vlot te trekken. Daarom wordt het verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen."

Onderwijsbond AOb vindt het op zich een goede zaak, omdat "meten weten is". Maar een woordvoerster vraagt zich wel af wat de opties voor leerkrachten en leerlingen zijn als er te veel CO2 blijkt te zijn, met name als het raam niet (ver genoeg) open kan of anders als het erg koud is of regent. Daarbij kan het openzetten van een raam wel soelaas bieden aan de kinderen die daar vlakbij zitten, maar minder aan de leerlingen aan de andere kant van het lokaal, aldus de zegsvrouw.

Ook kunnen ramen op hogere etages volgens haar niet helemaal open om veiligheidsredenen. Tevens is volgens haar de vraag waarom de meter niet verplicht wordt voor al het onderwijs, want ook elders was het aantal coronabesmettingen hoog.

De AOb-woordvoerster wijst er verder op dat veel schoolgebouwen sowieso op allerlei terreinen te wensen overlaten. Diverse organisaties sloegen deze week alarm over "sterk verouderde, ongezonde en niet-duurzame schoolgebouwen die ongeschikt zijn voor modern onderwijs waaraan iedereen kan deelnemen".

Scholen krijgen ook ondersteuning om luchtreinigers in te zetten, zo kondigde de minister aan. Het ministerie begint in dat kader een pilot om de effecten van die apparaten te meten. Daar doen ruim tweehonderd scholen aan mee.