De leden van regeringspartij D66 voeren de druk op in de discussie over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. De D66-fractie in de Tweede Kamer mag niet met afschaffing instemmen voordat de afspraken uit het klimaatakkoord zijn omgezet in ,,ambitieuze'' kabinetsplannen waarmee de klimaatdoelen van Parijs worden behaald.
De D66-leden, waarvan er velen niets voelen voor afschaffing, hopen op die manier toch ook D66-idealen te kunnen realiseren. De oproep aan de D66-fractie kreeg brede steun tijdens het najaarscongres van de sociaalliberale partij in Den Bosch.
Het pleidooi komt een dag na het kabinetsbesluit om de afschaffing te heroverwegen. Die stap volgde op de aankondiging van de multinational Unilever om de verhuizing van het hoofdkantoor in Londen naar Rotterdam uit te stellen. Volgens Rutte wordt Nederland zonder dividendbelasting nog aantrekkelijker voor grote bedrijven, maar volgens critici is dat argument door het besluit van Unilever niet meer steekhoudend.
Ondanks de heroverweging vonden D66-leden het zaterdag in Den Bosch nodig een krachtig signaal richting Den Haag (en kiezer) te geven. Een meerderheid vindt dan ook dat de partij ,,tot het uiterste'' moet gaan om de coalitiepartners zo ver te krijgen dat de dividendbelasting (een heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders) niet verdwijnt.
De partij was nooit voorstander van de taks, maar slikte die in ruil voor andere toezeggingen in het regeerakkoord. Het partijbestuur en D66-politici hamerden op het congres dan ook op 'afspraak is afspraak'. Een oproep van leden aan de D66-fracties in Eerste en Tweede Kamer om sowieso tegen afschaffing te stemmen, haalde het net niet.