Dreigend tekort aan logopedisten, wachtlijsten lopen op

03 okt 2023, 11:49 Landelijk
natasha hall 9rbmrhysf9y unsplash
Natasha Hall
De wachtlijsten voor logopedie worden langer en langer. Tachtig procent van de logopediepraktijken heeft er nu een. Dat blijkt uit een enquête van de beroepsvereniging voor logopedisten, die werd gehouden onder 294 praktijken. In de helft van die gevallen loopt het wachten op tot meer dan een jaar.

Communiceren steeds belangrijker

Dat komt omdat steeds meer mensen logopedie nodig hebben, terwijl er steeds minder logopedisten over blijven. Logopedie is een vakgebied waar een paramedische opleiding
voor nodig is die zich richt op het diagnosticeren, behandelen en beheren van spraak-, taal-, stem- en slikstoornissen. Meer dan 1,3 miljoen mensen tussen de 16 tot 65 jaar hebben moeite met taal. Met de vergrijzing van de bevolking neemt de vraag naar logopedische zorg in de ouderen groep ook toe, omdat spraak-, taal- en slikstoornissen vaker voorkomen bij oudere volwassenen. En dan hebben we het nog niet eens over de jonge kinderen die ondersteuning nodig hebben van een logopedist.
"Communiceren wordt steeds belangrijker in de maatschappij", zegt voorzitter Michel Dutrée van de beroepsvereniging NVLF uit. "Het is belangrijk dat een kind daar snel mee geholpen wordt. Het gaat er niet om dat hij of zij perfect Nederlands spreekt, maar de basiscommunicatievaardigheden moeten in orde zijn. Brabbelen, slissen en huiver om te spreken moet verholpen worden. Als dat niet wordt opgelost, kan het kind niet goed meekomen op school."

Dynamisch beroep in de knel

Opleidingen en de Nederlandse Vereniging Logopedie en Foniatrie (NVLF) trekken nu aan de bel: er is een dreigend tekort aan logopedisten. Landelijk gezien zijn in 2021 bijna 200 studenten minder gestart met de opleiding dan in 2016. Logopedisten worden dan ook geconfronteerd met verschillende uitdagingen in hun vakgebied, die van invloed zijn op zowel de kwaliteit van de zorg die ze bieden als hun dagelijkse praktijk.
Het probleem is tweeledig, legt voorzitter Michel Dutrée van de beroepsvereniging NVLF uit. "De vraag is toegenomen en het aanbod is afgenomen. De werkdruk neemt steeds meer toe, tegenover een relatief lage beloning, en dat leidt ertoe dat de logopedisten díé er zijn soms weer vertrekken." Helaas want het blijft een dynamisch beroep.

Ontwikkelingen in het vakgebied

Want ondanks deze uitdagingen blijven logopedisten toegewijd aan het verbeteren van de communicatie en de kwaliteit van leven van hun patiënten. Ze zoeken voortdurend naar manieren om deze uitdagingen aan te pakken en de zorg te verbeteren binnen de steeds veranderende gezondheidszorgomgeving. In de afgelopen jaren hebben verschillende trends en thema's de wereld van de logopedie gevormd en blijven ze de opleiding logopedie en het vakgebied beïnvloeden.
Telelogopedie, vroegtijdige interventie, multidisciplinaire samenwerking, evidence-based practice, culturele competentie en technologische innovaties zijn slechts enkele van de belangrijkste thema's die momenteel de aandacht trekken in de logopedie. Deze trends beloven een veelbelovende toekomst voor de behandeling van spraak-, taal-, stem- en slikstoornissen en bieden hoop op verbeterde communicatie en levenskwaliteit voor patiënten over de hele wereld. Genoeg werk te doen en interessant dus voor aankomende studenten, zou je denken!