Evenementenbranche blij met versoepelingen, maar niet met 1G

15 feb 2022, 15:13 Landelijk
evenementenbranche blij met versoepelingen maar niet met 1g
ANP

De evenementenbranche is blij met de mogelijke versoepelingen voor de sector, maar hoopt dat het 1G-beleid dat er misschien komt, zo snel mogelijk weer wordt afgeschaft. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP langs de Ziggo Dome, Alliantie van Evenementenbouwers, evenementenorganisator MOJO en branchevereniging van poppodia en -festivals (VNPF). Mogelijk kunnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats doorgaan, maar dienen bezoekers dan wel een negatief testbewijs te laten zien (1G). Dinsdagavond worden de definitieve maatregelen aangekondigd tijdens de coronapersconferentie.

"Versoepelingen zijn wat ons betreft hard nodig", zegt Jolanda Jansen, woordvoerster van de Alliantie van Evenementenbouwers en directeur van Rotterdam Ahoy. De directeur van MOJO, Ruben Brouwer, zegt dat hij "natuurlijk blij is", maar dat het "lang genoeg geduurd heeft". Ook Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome, is "superblij". "Maar het is ook nodig om weer open te gaan, zodat we weer geld kunnen verdienen."

Wel zetten de organisaties vraagtekens bij het 1G-beleid. "Je kunt elkaar in de hele maatschappij ontmoeten en besmetten, dat leidt niet tot grote problemen in ziekenhuizen", zegt Jansen. "Waarom moet je dan wel bij evenementen testen?" Ook Brouwer snapt deze mogelijke maatregel voor alleen hun sector niet. "Straks hoef je je nergens voor te laten testen, behalve bij ons. Ik vind dat moeilijk uit te leggen." Damman heeft een "dubbel gevoel", zegt hij. "Enerzijds ben ik heel erg blij met versoepelingen. Maar anderzijds is 1G een enorme drempel."

VNPF-directeur Berend Schans vraagt zich vooral af hoe de grens van vijfhonderd mensen tot stand is gekomen. "Nogal willekeurig", maar met grote gevolgen, vreest Schans. "We maken ons zorgen over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken." Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, denkt hij. Volgens Damman is het niet alleen "een enorme drempel" voor bezoekers, maar ook voor personeel. "We hebben als we openen zes concerten achter elkaar, moeten we dan zes keer het hele personeel laten testen?"

Momenteel mogen evenementenhallen maximaal 1250 bezoekers ontvangen, waarbij mensen moeten kunnen zitten en 1,5 meter afstand van elkaar moeten kunnen houden. Veel grote evenementen zijn hierdoor de afgelopen weken afgelast of verplaatst.