De verschillen tussen mannen en vrouwen, zoals de loonkloof en seksisme, zijn voor veel mensen uitgekauwde onderwerpen, terwijl de verschillen nog volop leven. Dit viel collega’s van BNR Nieuwsradio Petra Grijzen en Marlise Hamaker ook op. Tijd voor wat meer beweging! In hun eigen tijd en met eigen geld hebben zij de podcast ‘Expeditie Gender Gap’ ontwikkeld die zondagavond wordt gelanceerd. Marlise: “Te weinig vrouwen aan de top, de loonkloof, dat lijken misschien uitgekauwde onderwerpen. Maar iets kan ook uitgekauwd zijn omdat er niks verandert, er geen beweging in zit. We willen dit onderwerp, de gender gap, op een originele manier bespreken.”
Het begon met de mini-staking van Petra tijdens het programma Spitsuur op BNR Nieuwsradio om op een originele manier aandacht te vragen voor de loonkloof. Er kwamen veel reacties hierop van zowel vrouwen als mannen. Petra: “Vrouwen vertelden ons dat ze erachter waren gekomen dat ze minder verdienden dan hun mannelijke collega's, en ze vertelden ons over seksisme op de werkvloer. Ook hoorden we hoorden van bedrijven dat ze dit onderwerp heel serieus nemen en het proberen aan te pakken. Voldoende materiaal voor een journalistiek verhaal." Petra en Marlise gingen er zelf ook steeds meer over praten. “Zo ontstond het idee van een podcast, een vorm waarbij je journalistiek, radio maken en ook het persoonlijke goed kunt combineren”, aldus Petra. Marlise: “De podcast bevat gesprekken tussen Petra en mij, maar ook gesprekken met anderen, zoals hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Belle Derks, die veel onderzoek doet naar gender discriminatie.”
Het doel van de
podcast is dat meer mensen met elkaar in gesprek gaan over de genderkloof. Marlise: “De podcast is ook voor mannen. We kunnen wel de hele tijd met vrouwen over vrouwen praten, maar we moeten juist ook met mannen het gesprek aangaan. Inmiddels zijn we een soort feministisch meldpunt geworden; de berichtjes en mailtjes met verhalen en tips van mensen over de genderkloof blijven binnenstromen.” Volgens Petra komen vrouwen nog steeds niet even ver in hun carrière als mannen. “Al die zaken zijn niet alleen onrechtvaardig, maar ze hebben ook gevolgen voor je toekomst, voor je economische onafhankelijkheid, voor je ontwikkeling en voor je kansen. En dat in een land waar we pretenderen en anderen zo graag vertellen dat mannen en vrouwen gelijk zijn.”