Flinke kabinetsdelegatie praat in Groningen over toekomst regio

17 apr 2023, 16:19 Landelijk
flinke kabinetsdelegatie praat in groningen over toekomst regio
ANP

Maar liefst acht bewindspersonen, onder wie premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw), praten dinsdagavond met Groningse bestuurders over onder meer het toekomstperspectief van het aardbevingsgebied. De kabinetsleden gaan ook in gesprek over de 'ereschuld' waar de parlementaire enquêtecommissie van spreekt.

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) en ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), Carola Schouten (Armoedebeleid), Hanke Bruins-Slot (Binnenlandse Zaken), Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) zijn aanwezig bij het gesprek. Het kabinet werkt momenteel aan een reactie op de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen en de aardbevingsproblematiek als gevolg daarvan.

Groningse bestuurders eisten eerder al 30 miljard euro aan investeringen over een lange periode. Namens de regio schuiven onder andere commissaris van de Koning René Paas en voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen aan bij het gesprek. Ook burgemeester Koen Schuiling van de stad Groningen is aanwezig.

Het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het gaat om een van de gesprekken die het kabinet voert met de regio in de aanloop naar de kabinetsreactie op het enquêterapport. Toch is het ongebruikelijk dat zo'n grote delegatie van het kabinet aanwezig is bij een dergelijk gesprek.

Volgende maand komt het kabinet waarschijnlijk met een reactie op het snoeiharde verslag van de enquêtecommissie. Behalve versnelling en versimpeling van de afhandeling van aardbevingsschade en versterking van huizen, zal het kabinet met plannen moeten komen om de ereschuld aan Groningen in te lossen. Ook moet er meer perspectief komen voor de regio, en moet er worden geïnvesteerd in de leefomgeving. Daar werkt het kabinet intussen achter de schermen aan in de aanloop naar de voorjaarsnota, waarin het kabinet wijzigingen op de begroting aankondigt.

Vorige week sprak de Tweede Kamer met de enquêtecommissie over haar verslag, waarin de commissie oordeelt dat de belangen van Groningers jarenlang ondergeschikt zijn gemaakt aan de gaswinning. Partijen uitten zich uiterst kritisch over het handelen van het kabinet en de oliemaatschappijen in het Groningse gasdossier. Een ruime meerderheid omarmt de stevige conclusies van de commissie. Na de meivakantie van het parlement zal de Kamer in debat gaan met het kabinet, en zal het kabinet met zijn eigen reactie komen.