Het wangedrag tijdens de ontgroening van een dispuut van de Amsterdamse studentenvereniging L.A.N.X is een nieuw voorbeeld van een "hardnekkig probleem", dat zich voordoet onder studentenverenigingen. Dat laat burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in een reactie weten. "De informatie die naar buiten is gekomen vind ik schokkend. Het laat zien dat we nog een lange weg te gaan hebben, te beginnen bij de studenten zelf."
Zondag werd bekend dat L.A.N.X het dispuut Ares voor onbepaalde tijd heeft geschorst vanwege "ernstige misstanden" tijdens de ontgroening van de groep, in november vorig jaar in Boekarest. Eerstejaars van het herendispuut konden daar punten verdienen met opdrachten als 'regel een vluchteling' en 'naai een emmer in een steeg" waarbij emmer volgens de vereniging stond voor vrouw.
Burgemeester Halsema zegt vorige week al door het L.A.N.X-bestuur te zijn geïnformeerd over de zaak. Ze is van plan het bestuur binnenkort uit te nodigen om het over de maatregelen te hebben die het bestuur wil nemen om misstanden in de toekomst te voorkomen.
Ook de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam willen met L.A.N.X. in gesprek over eventuele passende maatregelen. Dat laat een woordvoerster van de Vrije Universiteit weten, de universiteit waaraan de op een na grootste studentenvereniging van Amsterdam van oudsher gelieerd is. Maandagochtend kwamen vertegenwoordigers van de drie onderwijsinstellingen bij elkaar om over de kwestie te spreken. "We willen dit proces zorgvuldig doorlopen", aldus de woordvoerster. Naar verwachting wordt later deze week meer duidelijk over eventuele maatregelen.
Het bestuur van L.A.N.X. verwijst in een reactie op vragen van het ANP onder andere naar de verklaring die de vereniging zondag op haar website heeft geplaatst. Daarin worden verdere maatregelen aangekondigd "om ervoor te zorgen dat dit gedrag niet nog eens plaatsvindt". Om wat voor maatregelen het gaat, is niet duidelijk. Bestuursvoorzitter Tom Brink zegt dat er op dit moment geen nieuwe informatie te geven valt. Wel zei hij maandag in het NOS Radio 1 Journaal dat onder andere wordt gekeken naar de mogelijkheid om dispuutsontgroeningen in het buitenland te verbieden, omdat het bestuur daar niet fysiek kan controleren of disputen zich aan de regels houden.