Hoger onderwijs: uitstel opening is opnieuw een tegenslag

03 jan 2022, 15:51 Landelijk
hoger onderwijs uitstel opening is opnieuw een tegenslag
ANP
Het besluit om het hoger onderwijs na deze week gesloten te houden is "opnieuw een tegenslag" voor werknemers in de sector en studenten, zo stelt Universiteiten van Nederland (UNL). Ook de Vereniging Hogescholen spreekt van "een tegenvaller".
Onderwijsminister Arie Slob maakte maandag bekend dat studenten aan universiteiten, hogescholen en het middelbaar beroepsonderwijs voorlopig nog digitaal onderwijs moeten volgen. Alleen voor een aantal groepen, zoals studenten die praktijkonderwijs volgen, wordt een uitzondering gemaakt. Op 14 januari bekijkt het kabinet opnieuw of het hele hoger onderwijs weer fysiek open kan.
Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zegt begrip te hebben voor het besluit. Wel maakt hij zich zorgen "over de ingrijpende gevolgen van thuiszitten voor de jongere generaties". "We zullen bij de politiek daarom het belang van fysiek onderwijs voor onze studenten met klem onder de aandacht blijven brengen."
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de verlengde sluiting van het hoger onderwijs "zeer schadelijk voor de mentale gezondheid van studenten." Voorzitter Ama Boahene: "Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op." Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het dichthouden van het hoger onderwijs "om moedeloos van te worden".
Voorzitter van UNL, Pieter Duisenberg, zegt dat universiteiten "zo goed mogelijk" zullen proberen om het onderwijs online vorm te geven. "We hopen dat daar snel weer meer mogelijkheden op de campus bij kunnen komen in de komende weken."
Een woordvoerster van de MBO Raad stelt dat het "natuurlijk heel jammer" is dat het onderwijs nog niet voor iedereen open kan. "Maar het is wel realistisch, gezien de besmettingscijfers." Het is volgens haar voor studenten nu vooral belangrijk om duidelijkheid te hebben over de situatie. Dus mocht op 14 januari worden besloten het onderwijs weer helemaal te openen, dan moet scholen de optie worden gegeven om nog een tijdje online verder te gaan. "Bijvoorbeeld tot het einde van een lesperiode. Zo bewaren we de meeste rust voor de studenten."
Het primair en voortgezet onderwijs gaat na de kerstvakantie wel weer open voor alle leerlingen.