Honderden lopen mee in kleurrijke optocht Keti Koti Amsterdam

01 jul 2023, 11:28 Landelijk
honderden lopen mee in kleurrijke optocht keti koti amsterdam
Bij het stadhuis in een regenachtig Amsterdam hebben zich enkele honderden deelnemers gemeld voor de Bigi Spikri, een feestelijke optocht rond de herdenking van het afschaffen van de slavernij. Een flink deel gaat daarbij gekleed in traditionele kleurrijke kledij. De optocht, die wordt geleid door een brassband, begon even voor 11.00 uur.
Bigi Spikri is een kleurrijke optocht in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken en te vieren. Het is een Surinaamse traditie en betekent letterlijk 'grote spiegel'. Tijdens de optocht op 1 juli 1863 liepen de tot slaaf gemaakten die hun vrijheid terug hadden met kleurrijke kleding door de straten van Paramaribo. In de etalageruiten van winkels konden ze zichzelf bewonderen.
"Ik doe mee om mijn steun te geven. Ik doe elk jaar mee, en omdat ik afstammeling ben van een slaaf en mijn voorouders er direct mee te maken hadden," zegt een deelneemster aan de optocht. "En om eerlijk te zijn, ik voel me vandaag vrij. Dit is een belangrijke dag voor me."
Voor Afiba Plet, een andere deelneemster aan de optocht, is het pas de tweede keer dat ze aan een Keti Koti manifestatie deelneemt. "Voorheen had ik helemaal niks met het slavernijverleden en de Surinaamse cultuur, ondanks dat het mijn afkomst is. Bij mij is de interesse ontstaan omdat je steeds meer ongelijkheid en institutioneel racisme in Nederland ziet. Deze dag is belangrijk, een dag om te vieren en in vrijheid te kunnen herdenken."
Achteraan in de stoet loopt ook een groepje van enkele tientallen demonstranten mee. Ze dragen borden mee waarin gepleit wordt voor het betalen van schadevergoeding voor de slavernij door de toenmalige koloniale overheersers. "We hebben recht op herstelbetalingen voor 300 jaar kolonialisme", is te lezen op een spandoek. Ook riepen ze leuzen als "black lives matter" en "geen excuus zonder herstel".
Mitchell Esajas, initiatiefnemer van het protest, vindt dat de 200 miljoen euro die na de excuses voor het slavernijverleden eind vorig jaar door het kabinet zijn toegezegd, "kruimels" zijn. "Bijna een belediging. Er moet een serieus programma voor herstel komen, gericht op onderwijs, arbeidsmarkt en gezondheidszorg."
Op het plein voor het stadhuis in de hoofdstad hangen de vlaggen van Nederland, Suriname, Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba halfstok. Door heel Nederland wordt zaterdag tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.