Een deel van het kabinet vergadert vrijdagmiddag langer door over de verkiezingsuitslag en de onvrede in het land. Het is nog niet duidelijk wanneer premier Mark Rutte, de vicepremiers en hun secondanten klaar zijn. Mogelijk komen zij na afloop met een brief, waarin ze uiteenzetten hoe ze beleid op "grote dossiers" willen verbeteren. Daarover debatteert de Tweede Kamer dinsdag.
Doordat het overleg uitloopt, is ook de wekelijkse persconferentie met Rutte verlaat. Het is nog niet duidelijk hoe laat die plaatsvindt.
De top van het kabinet overlegde al twee keer deze week hoe het moet omgaan met de grote verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB). In de coalitie zijn grote spanningen over onder meer stikstof en het jaartal wanneer de doelen gehaald moeten zijn. Vooral tussen het CDA en D66 lijkt het daarover te knetteren. Het CDA is electoraal veel kwijtgeraakt aan de BBB en heeft moeite met al te streng stikstofbeleid. D66 wil juist vaart maken, en sprak zich eerder uit voor versnelling. Ook zou gedwongen uitkoop volgens D66 eerder aan de orde kunnen zijn.
Donderdagavond zei Rutte na afloop van een tweede overleg dat hij "dénkt dat we hieruit kunnen komen". D66-leider Sigrid Kaag zei vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad "niet optimistisch, maar ook niet somber" te zijn over het kabinetsoverleg. "Er zijn veel gradaties."
Volgens ChristenUnie-vicepremier Carola Schouten kijkt het kabinet "in de breedte" naar allerlei kwesties die beter moeten. Het gaat dan niet alleen over stikstof, maar ook over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen of de toeslagenaffaire. Volgens Schouten wordt niet gewerkt aan een volledig nieuw coalitieakkoord.