De meest interessante weetjes en fabels over je ogen

17 nov 2017, 16:47 Landelijk
ogen hq pexels
Pexels

Onze ogen zijn een wonderlijk en complex orgaan, waarmee we elke dag beelden waarnemen. Soms hebben onze ogen wat ondersteuning nodig, zoals contactlenzen, waardoor we weer goed kunnen zien. Er gaan een heleboel interessante weetjes en fabels de rondte over ogen en lenzen. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen twee keer zo vaak met hun ogen knipperen dan mannen?

Een gemiddeld mens knippert ongeveer 10.000 keer per dag met zijn of haar ogen. De reden dat vrouwen vaker knipperen dan mannen is omdat zij sterker reageren op omgevingsprikkels, zoals (harde) geluiden. Elk oog heeft ongeveer tweehonderd wimpers die vuil en stof tegenhouden. Je ogen projecteren alles wat je ziet op zijn kop en in spiegelbeeld op het netvlies. In de hersenen wordt het beeld weer op de feitelijke manier weergegeven.

Kleurenblind

Tienduizend jaar geleden had iedereen bruine ogen. Totdat er iemand werd geboren met een gemuteerd gen wat blauwe ogen veroorzaakte. Dit betekent dus dat iedereen met blauwe ogen een gemeenschappelijke voorouder heeft. Bij de geboorte is iedereen kleurenblind. Pas na vier maanden ontwikkelt zich het vermogen om kleuren te onderscheiden. Zwarte vlekjes voor de ogen zijn eiwitresten en afgestorven cellen. Iedereen ziet deze zwarte vlekken in meerdere of mindere mate.

Wortels

Er wordt vaak gezegd dat het goed is voor je ogen om wortels te eten. Dit is deels waar, want in wortels zit relatief veel vitamine A, wat goed is voor je zicht. Niet alleen wortels zijn goed voor je ogen . Ook bloemkool, mandarijnen en bananen. Lees je graag in het donker? Dan kan dit geen kwaad. Het is vermoeiender voor je ogen, maar het heeft geen schadelijke impact.

wortels hq pexels
Foto: Pexels

Contactlenzen

Er wordt weleens gezegd dat een lens achter een oog kan schieten. Dit is echter niet mogelijk. Je oog wordt beschermd door een dun vlies (het bindvlies) dat in verbinding staat met de oogleden. Contactlenzen

kunnen wel deels in de bindvlieszak terechtkomen, waarbij deze deels onder één van de oogleden schiet. Dit is echter eenvoudig te verhelpen. Ook is het niet waar dat je ogen sneller achteruit gaan als je contactlenzen

of een bril draagt. Je ogen wennen eraan dat ze (weer) scherper kunnen zien, maar dit betekent niet dat ze automatisch slechter gaan zien. Je ogen bepalen zelf het tempo waarop ze achteruit gaan. Vaak gebeurt dit vanaf je veertigste.

Gekleurde lenzen

Met gekleurde lenzen is het mogelijk om de natuurlijke kleur van je ogen te wijzigen, een compleet nieuwe kleur uit te proberen of om je ogen een ander effect te geven. Wist je echter ook dat er kleurlenzen zijn die gedragen kunnen worden bij bijvoorbeeld het sporten in de felle zon of onder verschillende lichtcondities? Vaak zijn deze lenzen voorzien van bescherming tegen UV-straling in combinatie met speciale kleuren tinten die felle zonneschijn tegengaan. Deze lenzen helpen niet alleen atleten om geconcentreerd te kunnen sporten, maar helpen ook als bescherming tegen schadelijke effecten van UV-straling.

Tenslotte nog een mooi weetje over onze pupillen. Wist je dat deze tot 45 procent groter worden wanneer je naar iemand kijkt van wie je houdt?