Nederland erkent Juan Guaidó als interim-president van Venezuela. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gemeld. Het kabinet heeft hiertoe besloten omdat president Nicolás Maduro niet tegemoet is gekomen aan een ultimatum van een aantal EU-landen waaronder Nederland.
De landen riepen Maduro vorige week op binnen acht dagen vrije verkiezingen uit te schrijven. Als hij niet aan deze eis zou voldoen, zouden de landen de parlementsvoorzitter erkennen als nieuwe leider. Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje, Denemarken en Groot-Brittannië hebben Guaidó inmiddels erkend als tijdelijk staatshoofd.
Met de erkenning wil het kabinet het Venezolaanse volk in staat stellen om eerlijke en vrije verkiezingen mogelijk te maken, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. Uit de erkenning vloeien geen juridische verplichtingen voort. Nederland blijft diplomatieke betrekkingen onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro omdat ,,het effectieve gezag in zijn handen is".
Nederland steunt verder het EU-initiatief om een Internationale Contact Groep op te richten dat Venezuela moet helpen om de voorwaarden te scheppen voor vrije verkiezingen.
Binnen de Europese Unie is er geen overeenstemming bereikt om de oppositieleider te erkennen als nieuwe machthebber. Eerder erkenden onder meer de Verenigde Staten, Canada en een aantal belangrijke Zuid-Amerikaanse landen Guaidó al wel als interim-president.
Venezuela verkeert al jaren in een diepe politieke en economische crisis. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht. Nederland volgt de ontwikkelingen nauwgezet omdat Venezuela vlakbij Aruba, Curaçao en Bonaire ligt. Het is daarmee het grootste buurland van het Koninkrijk.