Het kabinet wil met een nieuwe miljoeneninvestering de bouw van ongeveer 25.000 woningen gaan lostrekken. Voor de zogeheten Woningbouwimpuls trekt het kabinet nu 112 miljoen euro uit. Al drie keer eerder werd geld vanuit deze pot uitgekeerd.
Dankzij de impuls kunnen woningbouwprojecten van de grond komen die anders hun financiering niet rond kregen. Van de 25.000 woningen die vanuit deze impuls gerealiseerd gaan worden, staan verreweg de meeste in Amsterdam en de regio Rotterdam. Het gaat om respectievelijk 9059 en 6607 huizen. Ook in onder andere Twente, Gelderland en Zuid-Drenthe komen er woningen bij dankzij de impuls, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Van de woningen is bijna 70 procent bestempeld als 'betaalbaar'. Daarvoor geldt een maximale waarde van 355.000 euro.
Er komt nog een vijfde tranche van de Woningbouwimpuls. Daarvoor wordt 250 miljoen euro uitgetrokken. Het loket voor aanvragen opent op 15 februari en sluit op 31 maart. Kleinere gemeenten krijgen hulp bij het indienen van hun aanvraag.
De Algemene Rekenkamer was eerder kritisch op de Woningbouwimpuls. Volgens de rekenmeesters hebben de miljoenen euro's die het kabinet er voor uittrekt geen bewezen nut of effect. Woonminister Hugo de Jonge reageerde dat de maatregel wel degelijk effect heeft op "de snelheid en continuïteit" van de bouw van betaalbare woningen.