Noodkreet NS-topman aan ministeries om agressie tegen personeel

30 jun 2023, 7:48 Landelijk
noodkreet ns topman aan ministeries om agressie tegen personeel
ANP
Er moet dringend actie worden ondernomen om agressie tegen NS-personeel tegen te gaan. Dat schrijft NS-topman Wouter Koolmees in een noodkreet aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat.
Afgelopen februari maakte de NS bekend dat het personeel in 2022 vaker te maken kreeg met agressie. Het vervoerbedrijf meldde 965 incidenten op stations, in winkels en in treinen, tegenover 744 in 2021. "Het water staat ons personeel aan de lippen", schrijft Koolmees in de brief, die ook mede namens vakbonden FNV Spoor, VVMC, CNV en de centrale ondernemingsraad is verstuurd.
De NS alarmeerde in februari 2022 en februari 2023 al de ministeries. De vervoerder wilde dat prioriteit zou worden gegeven aan maatregelen die de "sociale veiligheid en maatschappelijke problemen die hieraan ten grondslag liggen" zouden verbeteren. Koolmees geeft in de brief aan dat er veel overleg en verkennend onderzoek is geweest en dat de "aanleiding en noodzaak" voor voorgestelde maatregelen door onder anderen minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) worden "erkend en herkend". Maar vooralsnog is er weinig tot geen resultaat geboekt, schrijft de NS-topman.
Zo moet veiligheidspersoneel de identiteit van iemand die is aangehouden via het rijbewijsregister kunnen checken, licht een NS-woordvoerder de gewenste maatregelen verder toe. Nu nog moet in dit soort gevallen de politie erbij worden gehaald. "Maar het kan soms even duren voordat die er is. In die tijd kan de situatie escaleren." Ook voert de NS samen met onder meer andere vervoerders en het COA gesprekken over de aanpak van asielzoekersproblematiek, vertelt de zegsvrouw. Zo is in Maarheeze sprake van agressie en intimidatie door een deel van de asielzoekers van het asielzoekerscentrum daar. Daar geldt nu een 100-procentstoegangscontrole. "We kijken naar meer mogelijkheden, zoals het krijgen van een ov-chipkaart op naam voor asielzoekers. Zodat als je een boete uitschrijft, die bij een persoon terechtkomt en niet bij een organisatie."
Koolmees stelt dat de NS zelf "een veelheid aan maatregelen" treft om de sociale veiligheid te verbeteren. "Echter, we lopen hierbij tegen de grenzen aan van wat we kunnen en vooral mogen", aldus de NS-topman. "Om de zorgelijke trend van agressie-incidenten te keren, is er daadkracht nodig van alle betrokken partijen met een breed pakket aan maatregelen. Wij zien nu medewerkers uitvallen of hun baan opzeggen. Het personeel op de trein, perrons en stations geven aan dat hun werk gevaarlijker is geworden. Met regelmaat worden wapens bij reizigers aangetroffen."