Het toezicht op verzekeraar Aegon verplaatst van Nederland naar Bermuda. Het concern verhuist zijn zogeheten juridische zetel naar het eiland in de Atlantische Oceaan, waardoor de Bermudaanse toezichthouder de hoofdverantwoordelijke wordt voor de controle van Aegon. Het hoofdkantoor van Aegon blijft in Nederland en ook op fiscaal gebied blijft het bedrijf 'inwoner' van Nederland, wat betekent dat de belastingregels van hier gelden voor de verzekeraar.
Aegon zet de stap vanwege de verkoop van vrijwel al zijn Nederlandse activiteiten aan branchegenoot ASR. Daardoor is het bedrijf niet langer actief met verzekeringen waar De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op moet houden, terwijl de centrale bank nu nog de leiding heeft bij het toezicht op Aegon.
Aegon benadrukt dat de Bermuda Monetary Authority (BMA) internationaal erkenning geniet. De Europese Unie beschouwt het toezichtstelsel voor verzekeringen op het eiland als gelijkwaardig aan de eigen regels. Topman Lard Friese voegt daaraan toe dat meerdere van de grootste verzekeraars ter wereld ook worden gecontroleerd door de BMA.
Friese zegt de vraag te snappen waarom Aegon kiest voor Bermuda en niet voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het meer activiteiten heeft. "Na de verkoop aan ASR werkt nog altijd zo'n 60 procent van onze werknemers buiten de VS, dus we zijn veel breder dan dat. Ook kunnen we nu onze eigen identiteit houden en kunnen we ons hoofdkantoor in Nederland laten." Volgens de topman verandert de wijziging niets significants aan de financiële resultaten van het bedrijf.
Tussen de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Aegon aan ASR en de juridische verhuizing naar Bermuda zit nog een overgangsperiode. Het toezicht gaat in die tijd officieel naar de Spaanse verzekeringsautoriteit, maar die zal dat voor de overgangsfase naar verwachting weer uitbesteden aan DNB.
Aegon wil zich na de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten nadrukkelijker richten op de Amerikaanse markt. De financieel dienstverlener is ook nog actief in Spanje, Portugal, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en China.
DNB kijkt niet op van de wijziging. "Aegon verwacht dat het binnenkort geen Nederlands verzekerbedrijf zal hebben, en dan is het logisch dat het onder een andere toezichthouder gaat vallen", laat een woordvoerder weten.