Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben weinig goede woorden over voor coronaminister Hugo de Jonge. Hun kritiek richt zich dinsdag in een Kamerdebat vooral op de "zwabberende" vaccinatiestrategie. Ook coalitiepartijen zijn kritisch op het beleid van het kabinet.
De Kamer kwam eerder terug van kerstvakantie om over het coronabeleid te debatteren. Nederland prikt als laatste land van Europa. Na druk van buitenaf kondigde het kabinet maandag aan dat de eerste prikken twee dagen eerder worden gezet. Woensdagochtend 6 januari worden zorgmedewerkers gevaccineerd. Ook de volgorde waarin specifieke groepen worden geprikt, werd meerdere keren aangepast.
"Dit is geen strategie, maar chaos. Het is laat en slecht voorbereid", zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij noemt het "een blamage van de hoogste orde". "Men maakt een bende van die vaccinaties", zegt PvdA'er Lodewijk Asscher. "We hebben alle smoezen wel gehad." SP-leider Lilian Marijnissen wil van De Jonge weten "wat gaat hij doen om dit gigantisch falen te herstellen."
De PVV roept De Jonge op om op te stappen. "U bent, meneer de minister, niet de juiste man op de juiste plek", foetert Wilders tijdens het debat. "We kunnen ons in deze pandemie geen Hugo de Jonge als minister meer permitteren." Maar ook GroenLinks heeft "een probleem met het functioneren" van de bewindsman. "Op welke wijze gaat hij ervoor zorgen dat het niet weer misgaat?" vraagt partijleider Jesse Klaver zich af.
Ook vanuit de coalitie klinkt kritiek op het kabinet, en De Jonge in het bijzonder. Hij had verschillende scenario's moeten maken voor de vaccinatiestrategie, zegt VVD'er Klaas Dijkhoff. Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 is zeer kritisch op de keuzes die zijn gemaakt. "De vaccinatieroute die minister De Jonge heeft uitgestippeld, is een hobbelig pad", zegt Jetten. "Minister heeft op één paard gewed, en dat was het verkeerde paard."
Gert-Jan Segers, leider van de kleinste coalitiepartij ChristenUnie, heeft "met ongemak gezien dat het grootste deel van Europa ons voorgaat met het vaccineren van zijn bevolking. Waarom lukt het hen wel en ons niet?" vraagt hij. Segers laat wel doorschemeren dat hij vindt dat sommige oppositiepartijen zich er wel heel makkelijk vanaf maken. Volgens hem is het "makkelijker is om vragen te stellen dan om ze te beantwoorden. Al helemaal als de vragenstellers zich voor geen enkele keuze hoeven te verantwoorden en degenen die er antwoorden op moeten geven op álles worden afgerekend."
Op aandringen van oppositiepartijen geeft ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma toe dat het af en toe fout gaat. "Er gaan dingen mis en daar moet je ook kritiek op hebben", zegt hij over het beleid van De Jonge, ook CDA'er.