De oudste school van Amsterdam wordt bedreigd met sluiten

10 apr 2017, 20:31 Landelijk
op deze school zijn we thuis
Jasper Rebel

De oudste school van Amsterdam, de Barbaraschool, wordt bedreigd met zijn voortbestaan. De stichting waar de school ondervalt, Stichting KBA Nieuw-West, ziet zich genoodzaakt om de school te sluiten in september 2018, vanwege hoge onderhoudskosten. Ouders doen er echter alles aan om dit te voorkomen: “Voor de toekomst van mijn kind vind ik het belangrijk dat de school open blijft”, aldus Joris van Wijk, bestuurslid van de stichting die zich inzet voor het behoud van de school.

Voor Joris was de schoolkeuze voor zijn zoon niet moeilijk: de Barbaraschool, die al 127 jaar is gevestigd in een pand aan het Eikenplein in Oost. “Mijn kind zit momenteel op de peuterschool van de Barbaraschool en gaat binnenkort naar de basisschool ervan. Ik vind het belangrijk dat hij hierheen gaat, omdat de school een goede afspiegeling is van de stad; het is geen zwarte of witte school, maar eentje voor iedereen. Daarnaast brengt de school de buurt samen, raken kinderen geïnspireerd door het prachtige gebouw met glas-in-loodramen en is het onderwijs gewoon goed.”

“Ik twijfel over het motief”

Het is echter maar de vraag of het kind van Joris zijn basisschooltijd kan afmaken op de Barbaraschool. Stichting KBA Nieuw-West ziet zich genoodzaakt om de school op te doeken, vanwege de hoge onderhoudskosten. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljoen euro verspreid over de komende tien jaar. Joris: "Geen van de ouders zag het slechte nieuws aankomen. Het is echt een schok. De school kampte lange tijd met te weinig leerlingen. Een groep van twintig ouders heeft zich de afgelopen jaren ingezet om meer leerlingen aan te trekken. De lijn gaat recht omhoog. Bestuurder van KBA Nieuw-West Frank Merten had gegarandeerd dat bij voldoende groei de school zou blijven bestaan. Nooit hebben we gehoord dat de hoge onderhoudskosten van het gebouw konden zorgen voor het sluiten van de school. Anders waren we drie jaar geleden wel begonnen met fondswerving. Velen hebben daarom twijfels over het motief voor deze beslissing. Mogelijk heeft het wel iets te maken met het feit dat KBA Nieuw-West momenteel wil fuseren met een andere stichting, Bijzonderwijs ZuidOost. Het kan zijn dat de onderhandelingen spaak lopen op de Barbaraschool.”

Bestuurder van KBA Nieuw-West Frank Merten geeft aan dat de beslissing niets te maken heeft met de fusie en de onderhoudskosten bekend waren: “In het jaarverslag staan de kosten vermeld. Onder ons bestuur vallen zeven scholen. De Barbaraschool heeft momenteel 113 leerlingen. Dat is vijf procent van het aantal leerlingen die onder onze stichting valt, terwijl maar liefst dertig procent van ons budget naar deze school zou moeten gaan. Dat is uit balans, ook als het aantal leerlingen mogelijk zou verdubbelen door de inzet van ouders.” Joris reageert hier woedend op: "In het Beleidsplan 2015 - 2019 van de stichting staat dat bij een succesvolle doorstart, wat het geval is door het toenemende aantal leerlingen, het uitgestelde onderhoud in 2017 uitgevoerd zou worden. En nu is het ineens te duur?"

Inmiddels hebben zestig ouders zich verenigd in Stichting Vrienden van de Barbaraschool. Ze krijgen van KBA Nieuw-West een half jaar de tijd om genoeg geld op te halen om te voorkomen dat de schooldeuren daadwerkelijk in september 2018 sluiten. Naast fondswerving, zijn de ouders een petitie

gestart. Deze is inmiddels door negenhonderd mensen ondertekend. Frank: “Voor een schoolbestuur is het ergste om een school te moeten sluiten. Ik hoop dan ook dat over een half jaar de vlag uit kan.” Joris staat er positief in: “Ik zou me er niet voor inzetten als ik er niet in zou geloven dat het ons gaat lukken. Ik wil het beste voor mijn kind.”