Drink je graag een glaasje wijn? Weet dan dat je je hersenen behoorlijk aan het werk zet. Dr. Gordon Shepherd, een neurowetenschapper aan de Yale School of Medicine, is na jarenlang onderzoek erachter gekomen dat wijn onze hersenen behoorlijk activeert, nog meer zelfs dan het maken van een ingewikkelde wiskundesom of het luisteren naar muziek.
Voor zijn boek Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine heeft Shepherd onderzoek gedaan naar het effect van wijn op je hersenen. In zijn onderzoek toont hij aan dat de smaak van wijn niet in de wijn zelf zit, maar dat deze wordt gecreëerd door de hersenen van de drinker. “De moleculen die in wijn zitten, hebben zelf geen smaak, maar dit wordt gecreëerd door de hersenen, na stimulatie door deze moleculen. Onze hersenen creëren smaak op dezelfde manier als dat ze kleur creëren”, aldus Shepherd in een interview in The Times. Hij stelt dat smaak een illusie is, en dat onze perceptie van wijn wordt gevormd in onze brein, en dus niet in onze mond.
Onze hersenen zijn dus flink aan het werk als we een glas wijn drinken. Wel stelt Shepherd dat het effect vooral te merken is bij de eerste paar slokken. Drinken we dus te veel wijn, dan hebben onze hersenen het druk met iets anders, namelijk met een kater.