Partijen in Kamer steunen betrokkenheid bij luchtaanval Jemen

12 jan , 11:37 Landelijk
partijen in kamer steunen betrokkenheid bij luchtaanval jemen
De Tweede Kamerfracties van in ieder geval VVD, CDA en BBB spreken steun uit voor de Nederlandse betrokkenheid bij de Amerikaans-Britse luchtaanvallen van afgelopen nacht op Houthi-doelwitten in Jemen. Andere grote partijen in de Kamer, zoals PVV en GroenLinks-PvdA, hebben nog niet gereageerd.
VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans noemt het in een bericht op X "zeer terecht" dat Nederland meewerkt aan "de precisieaanvallen op militaire doelen" van de Houthi's. "Raket- en droneaanvallen op vrachtschepen zijn onaanvaardbaar. Dat brengt mensen in gevaar, schaadt handel, en is in strijd met het internationaal recht."
De NSC-fractie steunt de militaire actie, maar vindt het "onbegrijpelijk" dat het demissionaire kabinet een besluit heeft genomen zonder de Kamer vooraf te informeren, schrijft Kamerlid Caspar Veldkamp op X. Hij vindt het een slechte zaak dat het kabinet "eigenstandig zonder enig vooroverleg denkt te kunnen beslissen over deelname aan internationale missies met een zo beperkt aantal deelnemende landen". Dat "wringt" volgens hem met het recente vertrek van drie kabinetsleden.
"Het recht van vrije doorvaart, een recht van Nederlandse oorsprong, is een groot en belangrijk recht", reageert CDA'er Derk Boswijk op X. "Al weken schenden Houthi-rebellen dit recht met het beschieten van commerciële schepen in de Rode Zee. Goed dat Nederland deze precisieaanval als reactie hierop ondersteunt."
Ook BBB laat weten de aanvallen te steunen. De aanhoudende aanvallen op schepen in de Rode Zee vragen om "een ferm antwoord", vindt de partij. "Voor Nederland als handelsland met grote havens zijn veilige handelsroutes en internationale wateren cruciaal."
FVD is daarentegen kritisch over de Nederlandse ondersteuning bij de luchtaanvallen. "Wat krijgen we nou?", zegt Kamerlid Pepijn van Houwelingen. "Is Nederland zonder debat hierover laat staan expliciete toestemming van het parlement zomaar een ander land aan het bombarderen?"