Petitie: Cordaid strijdt voor 844 miljoen mensen zonder toegang tot veilig drinkwater

16 nov 2017, 11:19 Landelijk
hoofdfoto hq pixabay
Inwoners van Vlaardingen kunnen het kraanwater weer gewoon drinken. Maandag werd bekend dat de bacterie E.coli niet meer aanwezig is in het leidingwater. Maar dat is nog niet overal zo. 844 miljoen mensen wereldwijd hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Hulporganisatie Cordaid vindt het hoog tijd dat hier verandering in komt en roept op hun petitie te ondertekenen.
Normaal gesproken is het voor ons Nederlanders de gewoonste zaak van de wereld om toegang te hebben tot schoon drinkwater. Zo gebruiken we volgens de vereniging van Nederlandse Drinkwaterbedrijven tijdens een douchebeurt gemiddeld 62 liter water, tijdens het badderen 120 liter en het doorspoelen van de wc kost dagelijks 34 liter. Dan hebben we het nog niet eens gehad over afwassen, de vaatwasser aanzetten en het poetsen van je tanden. Al met al gebruikt een Nederlander gemiddeld maar liefst 121 liter kraanwater per dag. Kinderen zijn iets zuiniger en houden het bij 91 liter per dag.

Teken de petitie voor schoon water

Deze cijfers vormen een schril contrast met de 844 miljoen mensen die geen toegang hebben tot veilig drinkwater. Omdat schoon drinkwater van levensbelang is, wil Cordaid het gebrek hieraan in een groot deel van de wereld onder de aandacht brengen. De hulporganisatie is daarom een petitie
gestart en roept iedereen op die te ondertekenen. De petitie wordt op 22 maart, op Wereld Waterdag, aan de Tweede Kamer aangeboden. Inmiddels hebben al 6.000 mensen de petitie ondertekend.
Het is volgens Cordaid belangrijk dat er aandacht is voor de kwestie, omdat naast dat er 844 miljoen mensen geen toegang hebben tot veilig drinkwater, er maar liefst 263 miljoen mensen langer dan een half uur moeten lopen voor schoon water. Een ander schokkend cijfer is dat jaarlijks 1 miljoen mensen sterven aan diarree. Diarree wordt vooral veroorzaakt door vervuild water en onhygiënisch voedsel.

"Kinderen hebben soms maanden diarree"

Eén van de plekken in de wereld waar water vaak niet beschikbaar is, is in delen van Ethiopië. “Ouders hebben geen andere keuze dan vervuild water aan hun gezin te geven", vertelt Marieke Elsinga die voor Cordaid een jong gezin bezocht, waarvan een kind is gestorven aan diarree, aan RTL Boulevard. "Kinderen hebben soms maanden diarree en het vee, dat de basis vormt van hun voedselvoorziening, sterft uit door droogte. Het contrast met de wereld waarin wij elke dag leven is zo enorm groot.” Cordaid gaat met watertrucks langs dorpen om de jerrycans te vullen van inwoners die zonder water zitten, zodat ze weer even vooruit kunnen.
[caption id="attachment_843313" align="alignnone" width="1500"]

Cordaid

is een hulporganisatie die zich inzet voor de 1,2 miljard mensen, bijna een kwart van de wereldbevolking, die in armoede leeft. Zij zijn het meest kwetsbaar voor natuurrampen, oorlog en geweld.
cordaid1