Wel of niet euthanasie na een voltooid leven, het blijft voor verdeeldheid zorgen binnen de Tweede Kamer. Waar de SGP diep geraakt is door de onlangs ingebrachte voorstellen, is de VVD van mening dat een zelfgekozen einde na een voltooid leven voor alle mensen van boven de achttien jaar oud mogelijk moet zijn. De verdeeldheid is groot tussen de politieke partijen en de vraag blijft: wanneer is een leven voltooid?
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft aangegeven dat na stevige afwegingen er, ten opzichte van de huidige wetgeving, nu een versoepeld wetsvoorstel ligt. Hierbij wordt iedere volwassene boven de achttien jaar die vindt dat zijn leven is voltooid, 'onder strikte en zorgvuldige criteria' in staat gesteld om te overlijden. Deze beslissing moet wel weloverwogen zijn gemaakt. Op dit moment moet er nog sprake zijn van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden met een medische grondslag'. Met de aanstaande verkiezingen van 15 maart 2017 en de termijnen die hangen aan nieuwe wetsvoorstellen, zal het nog even duren voordat dit voor velen gevoelige onderwerp in de Tweede Kamer wordt behandeld. Euthanasie heeft immers niet alleen een impact op de persoon zelf, maar ook op de nabestaanden.
Euthanasie steeds meer maatschappelijk geaccepteerd
Het aantal gemelde gevallen van euthanasie is de afgelopen jaren opnieuw gestegen. In totaal hebben artsen in 2014 5.306 gevallen gerapporteerd, een stijging van tien procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal patiënten dat wordt geholpen met euthanasie stijgt al een aantal jaar met hetzelfde tempo volgens het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. In bijna driekwart van de gevallen was de reden de aandoening kanker (bron: NRC handelsblad).
Uitvaart regelen
De continue stijging laat zien dat euthanasie steeds meer maatschappelijk wordt geaccepteerd. Euthanasie heeft immers niet alleen een impact op de persoon zelf, maar ook op de nabestaanden.
Met name voor hen biedt euthanasie bij een dierbare meer ruimte om vrede te hebben met de dood en is er vaak de mogelijkheid om bij leven afscheid te nemen. Het feit dat de dood zelf gekozen en gepland is, geeft een vorm van rust, waarbij ze zich niet langer hoeven te richten op het lijden van de dierbare maar op het regelen van de uitvaart. Bij bijvoorbeeld
Uitvaartcompact , kan de uitvaart vooraf al volledig online worden geregeld, nog voor de dierbare is overleden.
Volgens Minister Schippers wil het kabinet het leven maximaal beschermen, maar als leven geen waarde meer heeft, is die bescherming een hol begrip. Elk leven is waardevol en het zal altijd een persoonlijke afweging zijn wat te doen als het leven voor iemand voltooid is. Momenteel loopt er in Nederland een groep van vooral ouderen rond met een actieve doodswens, die vinden dat hun leven geen enkele zin meer heeft. Voor deze groep zal wellicht straks het nieuwe wetsvoorstel uitkomst bieden, waarbij euthanasie voor een grotere groep mensen wettelijk mogelijk is.