Stemhulp het Kieskompas is sinds de nacht van zondag op maandag te raadplegen. Het Kieskompas telt dertig stellingen op basis van onderzoek naar wat kiezers belangrijk vinden, waaronder bouwen en wonen, asiel en migratie en klimaat en milieu. Ook heeft Kieskompas een aantal thematische stemhulpen, zoals het WoonKieskompas, het ZorgKieskompas en het EnergieKieskompas.
Zo'n vier procent van de mensen die de stemhulp gebruiken, zegt dat de uitkomst bepalend is. "Een kleine groep volgt dus blind wat eruit komt", licht een woordvoerder van Kieskompas toe. Hij benadrukt dat Kieskompas geen stemadvies wil bieden. "We willen inzicht geven in waar politieke partijen voor staan. De afweging ligt bij de mensen zelf."
Volgens de woordvoerder zijn de mensen die de stemhulp direct na de lancering invullen vaak al zeker van hun stem. "Daarna volgen mensen die nog twijfelen tussen een aantal partijen. Zij vullen de stemhulp vaak de week voor de verkiezingen in. Op de dag van de verkiezingen raadplegen mensen die echt nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen de stemhulp meestal."
Mensen die weinig weten van politiek, kunnen bij de stemhulp een avatar met de naam Steffie inschakelen voor uitleg bij de stellingen. Het Kieskompas werd voorafgaand en tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 zo'n 2,5 miljoen keer ingevuld.