VluchtelingenWerk bezorgd om nieuwe werkwijze IND

07 mrt , 14:32 Landelijk
vluchtelingenwerk bezorgd om nieuwe werkwijze ind
ANP
De veranderingen die de IND gaat doorvoeren in het asielbeleid maken het volgens VluchtelingenWerk moeilijker voor vluchtelingen om bescherming te krijgen. VluchtelingenWerk noemt de wijziging "een van de meest ingrijpende aanscherpingen in de afgelopen tien jaar" en "alarmerend op vele fronten tegelijk".
De IND kondigde dinsdag aan "veranderingen te gaan doorvoeren in de wijze waarop de geloofwaardigheid en zwaarwegendheid van het verhaal van asielzoekers wordt beoordeeld". Op basis van die beoordeling wordt een asielverzoek ingewilligd of afgewezen. De IND wil met de aanpassingen beter aansluiten bij Europese regelgeving en de werkwijze van andere EU-lidstaten.
Vanaf de zomer vraagt de IND asielzoekers om bewijsmateriaal, zoals officiële documenten, waarmee zij individueel kunnen aantonen waarom ze bescherming nodig hebben. Als dat niet mogelijk is, wordt een geloofwaardigheidstoets gedaan, waarbij aan vijf voorwaarden moet worden voldaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om "het tijdig overleggen van relevante documenten en informatie, en de samenhang en aannemelijkheid van verklaringen". Ook kijkt de IND meer naar de persoonlijke omstandigheden van de aanvragers, door niet "meer te werken met risicogroepen, maar met risicoprofielen".
Ook als asielzoekers bij een groep horen waarvan bekend is dat die gevaar loopt, zoals lhbti'ers, politieke vluchtelingen of etnische minderheden zoals Jezidi's en Hazara, moeten asielzoekers straks individueel aantonen waarom ze gevaar lopen, zo stelt VluchtelingenWerk. "Dit betekent dat het veel moeilijker wordt om bescherming te krijgen. Dat je als individu vervolgd wordt, krijg je nu eenmaal niet op een briefje meegegeven."
"Deze maatregelen plaatsen de IND in een keurslijf van strenge regels waarin niet een evenwichtig oordeel, maar het afwijzen van zoveel mogelijk asielverzoeken centraal staat. Mensen die op de vlucht zijn voor gevaar kunnen hierdoor onterecht afgewezen en uitgezet worden", aldus VluchtelingenWerk.