WWF: nog steeds nemen wereldwijd populaties wilde dieren af

13 okt 2022, 1:59 Landelijk
wwf nog steeds nemen wereldwijd populaties wilde dieren af
ANP
Populatiegroottes van wilde dieren zijn wederom gedaald, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) in de nieuwste editie van het Living Planet Report van donderdag. Tussen 1970 en 2018 namen populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen gemiddeld met 69 procent af. De natuurorganisatie stelt dat de dieren te maken hebben met een "dubbele noodsituatie": klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Het Living Planet Report ziet de daling bij de 32.000 onderzochte populaties van 5230 in het wild levende diersoorten. Met name populaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben het zwaar te verduren gehad. Daar gaat het om een gemiddelde daling van 94 procent. Oorzaken zijn onder meer grootschalige ontbossing, overbevissing, stroperij en vervuiling. Het WWF noemt als voorbeeld het Amazonegebied, dat bedreigd wordt door illegale houtkap en aangestoken branden.
Wereldwijd hadden zoetwaterdieren het meeste last. Zoetwaterpopulaties namen af met gemiddeld 83 procent. Dat komt onder meer door obstakels in het water, zoals stuwen en dammen. Ook in Nederland hebben vissen en andere dieren daarmee te maken, zegt het WWF. Het rapport raadt aan om meer doorgangen te maken voor vissen en sommige dammen weg te halen.
Eens in de twee jaar wordt het rapport gepubliceerd. In 2020 waren de populaties tussen 1970 en 2016 gekelderd met 68 procent. "Het is zorgwekkend dat we er met z'n allen nog steeds niet in geslaagd zijn deze neerwaartse trend om te buigen en dat het weer slechter gaat met de natuur", reageert directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het WWF.
WWF-ambassadeur en meteoroloog Reinier van den Berg wijst erop dat klimaatverandering een grote impact heeft op de natuur en biodiversiteit."Hitte, droogte, natuurbranden maar ook overstromingen, het zijn de vingerafdrukken van de opwarmende aarde. Andersom kan herstel van natuur klimaatverandering significant vertragen. Zo kan bijvoorbeeld bescherming van bos niet alleen zorgen voor veel CO2 opslag, maar ook voor verminderen van droogte en tempering van hitte", aldus de weerpresentator.