Zestal voor rechter voor kidnap- en martelcontainers

17 sep 2020, 3:43 Landelijk
zestal voor rechter voor kidnap en martelcontainers
ANP
De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen zes mannen, die in een loods in Wouwse Plantage zeven zeecontainers zouden hebben omgebouwd tot cellen, waarin gekidnapte criminele vijanden zouden worden opgesloten. Een van de cellen was ingericht als martelkamer. Op een oude tandartsstoel moesten de toekomstige slachtoffers onder handen worden genomen.
Het zestal werd op 22 juni aangehouden, nadat de politie hen al geruime tijd had geobserveerd. De uiterst sinistere operatie kwam aan het licht dankzij het kraken van de geheimeberichtenservice EncroChat. Politie en justitie lazen geruime tijd live mee met de zich onbespied wanende criminelen, waardoor tal van zware misdrijven konden worden voorkomen. Ruim 20 miljoen berichten werden onderschept, voordat EncroChat werd platgelegd.
In het onderzoek naar de verdachte loods volgde de recherche de EncroChat-communicatie eveneens. Personen op wie de veronderstelde bende het had voorzien, werden door de politie gewaarschuwd en doken onder. In de berichten werden foto’s verstuurd van de martelkamer (aangeduid als 'behandelkamer') en werd openlijk over ontvoeren en martelen gesproken. De politie greep in toen de cellen nagenoeg klaar voor gebruik waren.
"Het beeld van de zeecontainers is ijskoud en ronduit schokkend", schreef het Openbaar Ministerie begin juli, toen het voor het eerst details over het onderzoek bekendmaakte. De cellen waren geluiddicht gemaakt. Aan plafond en vloer waren handboeien bevestigd. De martelkamer was voorzien van onder meer een snoei- en een takkenschaar, scalpels, handboeien en zakken die over het hoofd getrokken konden worden. Aan de armleuningen van de tandartsstoel waren riemen vastgeschroefd en boeien bij het voetengedeelte.
In de loods stonden tevens gestolen auto’s en was een ruimte ingericht waar bewakers konden verblijven. In Rotterdam trof de politie in een loods meerdere vuurwapens.
Hoofdverdachte in de uitzonderlijke zaak is Robin van O. (40) uit Utrecht. Volgens diverse media was de opdracht voor de bouw en inrichting van de containers afkomstig van Roger P., beter bekend als 'Piet Costa'. P. werd in juni aangehouden op verdenking van grootschalige cocaïne-import. De Rotterdammer zou criminele zaken hebben gedaan met onder anderen Ridouan Taghi, hoofdverdachte in de geruchtmakende liquidatiezaak Marengo.