KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft bevestigd dat F-16-gevechtsvliegtuigen zijn geleverd aan zijn land. De toestellen worden al ingezet in het luchtruim boven Oekraïne, verklaarde hij.
Volgens Zelensky is het woord "onmogelijk" vaak gevallen, maar is het nu toch gelukt de toestellen te bemachtigen. "De F-16's zijn in Oekraïne. We hebben het voor elkaar gekregen", jubelde de Oekraïense leider tijdens een bezoek aan een luchtmachtbasis. Daar ontmoette hij piloten terwijl twee F-16's rondvlogen.
Zelensky benadrukte dat zijn land nog niet beschikt over voldoende F-16's of piloten voor de toestellen. Hij heeft eerder in een interview gezegd zo'n 130 van de jachtvliegtuigen nodig te hebben. "Goed nieuws is wel dat we meer F-16's verwachten", zei hij tegen de pers. De president sprak de hoop uit dat buitenlandse bondgenoten hun trainingsprogramma's voor zijn piloten kunnen uitbreiden.
Meer leveringen
De levering van F-16's was eerder al gemeld door westerse media. De inzet van de toestellen boven Oekraïne wordt gezien als een mijlpaal voor dat land, dat daar lange tijd om heeft gevraagd. Nederland behoort tot de landen die F-16's hebben toegezegd.
Het is nog onduidelijk over hoeveel van de toestellen Oekraïne momenteel beschikt. Zelensky zei daar niets over. Zakenblad The Economist bericht dat eind juli de eerste tien F-16's zijn geleverd. Tegen het eind van het jaar moeten dat er twintig zijn. Meer leveringen volgen in 2025.
Propaganda
Ook de herkomst van de F-16's die nu in Oekraïne zijn is niet bekend. De NOS meldde in het Journaal van 20.00 uur dat het om tien toestellen gaat die uit Nederland komen, al staat op de website dat een aantal jachtvliegtuigen mogelijk Nederlands was. Het Nederlandse ministerie van Defensie wilde zondag niet zeggen of de toestellen Nederlands zijn.
Oekraïne was tijdens de oorlog tot dusver afhankelijk van verouderde toestellen uit de Sovjettijd. Een van de redenen dat het tijd kost om over te stappen op F-16's, is dat Oekraïense piloten daarvoor aanvullende trainingen nodig hebben. Daarbij speelt mee dat ze andere toestellen gewend zijn en er sprake kan zijn van een taalbarrière.
Rusland heeft de verwachting uitgesproken dat de inzet van de vliegtuigen weinig invloed zal hebben op het verloop van de strijd. Experts verwachten evenwel dat de Russische strijdkrachten het uitschakelen van F-16's als een prioriteit zien, ook omdat zoiets een propagandaoverwinning zou opleveren.