Starten met beleggen: 3 essentiële tips

Foto: Pixabay

Beleggen is in het begin ingewikkeld, maar het kan ontzettend veel opleveren. Het is daarom zeker de moeite waard om je erin te verdiepen. Om je op weg te helpen, hebben wij drie tips voor je op een rijtje gezet om succesvol te beleggen.

  • Verdiep je in de opties

Je kunt op talloze verschillende manieren beleggen. Het is dan ook goed om je in de opties te verdiepen. Zo kun je aandelen kopen. Hiermee wordt je eigenaar van een klein deel van een onderneming. Het kan zijn dat er dividend wordt uitgekeerd. Je krijgt als aandeelhouder dan een deel van de winst van het bedrijf. Het doel is uiteindelijk dat je aandelen steeds meer waard worden en je deze met winst kunt verkopen. Je kunt hier veel mee verdienen, maar ook veel geld verliezen. Een andere optie is beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening aan de overheid of een bedrijf. Voor dit geleende bedrag krijg je zogenoemde couponrente die periodiek worden uitbetaald. In de meeste gevallen wordt aan het einde van de looptijd het uitgeleende geld terugbetaald. Het risico dat je loopt, is dat het bedrijf failliet kan gaan en je dan niet meer je ingelegde geld terugkrijgt.

Een andere beleggingsmethode is Contract For Difference (CFD). Hiermee wordt ingespeeld op een stijging of daling van de onderliggende waarde, wat een aandeel, index, grondstof of valuta kan zijn. Als je bijvoorbeeld een aandeel koopt bij een koers van veertig en het verkoopt bij een koers van 45, dan betaalt de broker je vijf winst uit. Maar als het aandeel zakt naar 35 dan moet je de broker vijf betalen. Je loopt hiermee een zeker risico, maar het voordeel van CFD is dat je met een klein bedrag, veel kunt verdienen en er sprake is van een hefboomproduct. Dat betekent dat je kan handelen zonder dat je de gehele onderliggende waarde hoeft te financieren. Op Admiral Markets kun je een persoonlijke Forex & CFD Demo-rekening aanmaken om te ervaren hoe CFD-trading werkt onder ‘live’ marktomstandigheden.

  • Zet je geld in op groeiende sectoren

Spreid je risico’s en verdiep je altijd goed in het bedrijf en de sector waarin je belegt. Zo is het vaak lucratief om te beleggen in bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven die zich bezighouden met 3D-printing en ondernemingen die robots ontwikkelen om mensen in en uit hun bed te tillen, zodat de zorg ontlast wordt. Let op: ga niet zomaar af op de beleggingsadviezen van analisten. Uit onderzoek van Dirk Gerritsen, docent financiële markten aan de Utrecht University School of Economics, en Willem Gerritsen, data-analist, blijkt dat beleggers hun adviezen over de Amsterdamse beurs in 2016 beter links hadden kunnen laten liggen. De aandelen waar zij het positiefst over waren, presteerden gemiddeld vier procent slechter dan de markt. Terwijl de aandelen waar zij negatief over waren het juist elf procent beter deden.

  • Gooi niet al je geld meteen over de balk

Mogelijk een voor de hand liggende tip, maar zeker niet onbelangrijk: ga verstandig om met je geld. Het risico is als je gaat beleggen om meteen al je spaargeld uit te geven. Het is echter aan te raden een financiële buffer achter de hand te houden, voor het geval je geld verliest of onverwachtse kosten moet betalen. Om ervoor te zorgen dat je iedere maand genoeg geld overhoudt om te leven, kun je met jezelf een vast bedrag per maand of kwartaal afspreken om te beleggen.