Handelsoptimisme helpt beurzen vooruit

Foto: ANP

De meeste Europese beurzen wonnen woensdag opnieuw terrein. Berichten dat de Verenigde Staten en China goede voortgang boeken met het bereiken van een handelsakkoord zorgden voor optimisme onder beleggers. Verder ging de aandacht uit naar de brexitperikelen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 559,48 punten. De MidKap kreeg er 1,7 procent bij tot 794,98 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs klommen tot 1,3 procent.

Londen bleef vrijwel vlak. De Britse premier Theresa May wil de EU vragen de brexit opnieuw uit te stellen. Om een no-dealbrexit te voorkomen, gaat May met oppositieleider Jeremy Corbyn praten over het doorbreken van de brexit-impasse.

De Verenigde Staten en China hebben de meeste twistpunten in hun onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst weggewerkt. Toch zijn er nog enkele obstakels op weg naar een definitief akkoord, meldde zakenkrant Financial Times.

Vooral de grondstoffenbedrijven profiteerden van de hoop op een handelsdeal. Staalproducent ArcelorMittal voerde de stijgers aan bij de hoofdfondsen met een winst van 4,9 procent. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een verlies van 1,1 procent.

DSM klom 1 procent. Bestuurders van het speciaalchemieconcern hebben aandelen van het bedrijf gekocht. Vopak daalde 0,9 procent. Het tankopslagbedrijf doet zijn belang in het Estse Vopak E.O.S. van de hand. Volgens Vopak past de desinvestering in de eerder aangekondigde strategie.

In de MidKap gingen vrijwel alle bedrijven omhoog. Chipbedrijf Besi stond bovenaan met een plus van 3,8 procent. Speciaalchemiebedrijf Corbion bleef ongewijzigd. Bij de kleinere bedrijven daalde Nedap 0,4 procent na een handelsupdate.

Casino zakte in Parijs 2,4 procent. Kredietbureau Moody’s verlaagde de rating voor het Franse supermarktconcern. In Madrid won Santander 1,9 procent. De Spaanse bank is van plan zo’n 20 miljard euro te investeren in technologie en digitale verbeteringen.

De euro was 1,1244 dollar waard, tegen 1,1186 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 62,73 dollar. Brent steeg 0,5 procent in prijs tot 69,75 dollar per vat.