‘VS staan leveringen aan Huawei toe’

Foto: ANP

Donald Trump is van plan Amerikaanse bedrijven vergunningen te geven voor bepaalde leveringen aan het Chinese Huawei. Het zou gaan om toestemming voor niet-gevoelige producten, schrijft The New York Times. Huawei werd eerder dit jaar op een zwarte lijst gezet, omdat de maker van smartphones en telecomapparatuur een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid zou zijn.

De stap van het Witte Huis wordt beschouwd als vriendelijk gebaar richting de Chinezen, met wie de Amerikanen deze week in Washington onderhandelen over een oplossing voor hun handelsoorlog. De Chinese delegatie staat onder leiding van vicepremier Liu He.

Of die gesprekken iets zullen opleveren, is nog onduidelijk. De Hongkongse krant South China Morning Post meldde op basis van ingewijden dat in een voorbereidende overlegronde tussen de twee landen geen vooruitgang is geboekt. Ook zou He eerder wilde vertrekken uit de VS dan gepland, maar dat laatste sprak het Witte Huis tegen.

Tegelijkertijd meldden bronnen aan persbureau Bloomberg dat het Witte Huis kijkt naar een overeenkomst met China over valutapolitiek. Eerder bestempelden de VS het Aziatische land als valutamanipulator.