EU klaar voor sancties Turkije om gasboringen

Foto: ANP

De EU is een stap dichter bij sancties tegen Turkije vanwege de gasboringen die dat land doet voor de kust van het Turkse deel van Cyprus. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken namen maandag het sanctiesysteem aan dat de Europese Commissie heeft uitgewerkt. Daarmee kunnen personen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor de boringen worden geweerd uit Europa. Ook kunnen hun banktegoeden in de EU worden bevroren. Functionarissen en organisaties die de boringen financieel of technisch steunen, kunnen eveneens worden bestraft.

De EU heeft Ankara al vaak opgeroepen te stoppen met provocaties in de territoriale wateren van Cyprus. “We staan allemaal achter Cyprus”, zei minister Stef Blok afgelopen zomer. “We roepen Turkije opnieuw op zich aan de internationale afspraken te houden”. De EU-regeringsleiders bevestigden dat vorige maand.

“Ik heb natuurlijk het liefst dat Turkije stopt met die gasboringen daar”, zei Blok maandag. “Als dat niet gebeurt, dan hebben we een systeem in plaats om maatregelen te nemen.” Blok wilde niet ingaan op de vraag wanneer die kunnen worden genomen. “Het is natuurlijk een heel helder signaal dat er een sanctiemechanisme is. Je doet dat altijd met als uiteindelijk doel: ander gedrag.” Als dat uitblijft moet je “niet bang” zijn om sancties in te stellen, besloot de minister.

Heel Cyprus is EU-lid. De Turkse Republiek Noord-Cyprus bestaat uit het in 1974 door Turkije bezette gebied, maar wordt door vrijwel niemand als staat erkend. Turkije stelt echter dat het wel in zijn recht staat met de booractiviteiten. De zeebodem is er deel van het Turkse vasteland of Turkije boort naar gas in het belang van Noord-Cyprus, redeneert Ankara.