Damrak opent met kleine winst

22 nov 2019, 9:09 Zakelijk
damrak opent met kleine winst
De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag over een breed front omhoog. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de recente verliesbeurten. Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict in de gaten. Ook werd geluisterd naar de eerste toespraak van Christine Lagarde in haar functie als de nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB).
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 593,26 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 880,75 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen dikten tot 1 procent aan.
De Chinese president Xi Jinping liet weten dat China werk wil maken van de eerste fase van een handelsdeal met de Verenigde Staten. Maar China zal volgens Xi ook niet aarzelen om in te grijpen als dat nodig is. Eerder deze week zorgden berichten dat een handelsdeal er dit jaar waarschijnlijk niet meer in zit voor onzekerheid op de beurzen. Sterkste stijger in de AEX was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 3,1 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway sloot de rij met een verlies van 0,4 procent.
Unilever verloor 0,2 procent. Volgens persbureau Reuters azen de levensmiddelenbedrijven Unilever, Henkel, Colgate-Palmolive en meerdere investeringsmaatschappijen op een overname van schoonheids- en haarverzorgingsmerken van het Amerikaanse cosmeticabedrijf Coty. Het Duitse Henkel daalde in Frankfurt 0,4 procent.
In de MidKap stond bouwer BAM bovenaan met een plus van 2,8 procent. Vastgoedbedrijf WDP en beursintermediair Flow Traders waren de enige dalers met minnen van 0,2 en 0,1 procent.
Kendrion zakte ruim 2 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische componenten haalde 31,1 miljoen euro op met een claimemissie. Het geld wordt gebruikt voor de overname van INTORQ ter waarde van 80 miljoen euro. Kendrion plaatste bijna 1,6 miljoen nieuwe aandelen bij bestaande aandeelhouders, voor een prijs van 19,50 euro per stuk.
De euro was 1,1072 dollar waard tegen 1,1066 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 58,41 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 63,86 dollar per vat.