AEX-index sluit dag met kleine plus

Foto: ANP

De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan. Elders in Europa leverden graadmeters in. Een verrassend sterke toename van de Duitse winkelverkopen in mei bood enige steun aan de handel. Verder reageerden beleggers op de eerste handelsdag van het nieuwe kwartaal op ontwikkelingen rond de coronapandemie.

De AEX-index sloot met een winst van 0,5 procent op 562,67 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 756,60 punten. Londen en Parijs sloten tot 0,2 procent lager, Frankfurt zakte 0,4 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos was in de AEX de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal, dat eerder op de dag nog profiteerde van beter dan verwachte Chinese industriecijfers, zakte in het slot van de handel weg. Het aandeel verloor 0,5 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize was met een min van 1,6 procent hekkensluiter.

Prosus daalde een fractie. De techinvesteerder is volgens persbureau Bloomberg de belangrijkste gegadigde in de overnamestrijd voor de advertentietak van internethandelaar eBay waar het Nederlandse Marktplaats deel van uitmaakt. Verder zou Prosus ook zijn belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood willen uitbreiden. Daarvoor wordt onder meer gesproken met Just Eat Takeaway dat 0,1 procent won.

PostNL (plus 1,4 procent) profiteerde in de MidKap van beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse branchegenoot FedEx. SBM Offshore klom 1,7 procent. De maritiem oliedienstverlener sloot een kredietfaciliteit af van 600 miljoen dollar voor de financiering van de bouw van het productie- en opslagschip Sepetiba.

Sligro sloot vlak. Het groothandelsbedrijf heeft nieuwe afspraken gemaakt met zijn huisbank en andere financiers om de activiteiten voort te kunnen zetten. Het bedrijf heeft in de aanvullende afspraken onder andere beloofd dit kalenderjaar geen dividend uit te keren.

In Parijs won Airbus 1,1 procent. De vliegtuigbouwer schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen en schroeft de productie terug. In Dublin zakte Ryanair 0,1 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij verwacht 3500 banen te moeten schrappen als werknemers niet akkoord gaan met salarisverlagingen.

De euro was 1,1256 dollar waard tegen 1,1247 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent in prijs tot 39,84 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder, op 41,98 dollar.